Acum, Primăria Craiova doreşte să achiziţioneze a 16 autobuze cu sistem de propulsie electric cu lungimea de circa 18 metri, 16 staţii de încărcare lentă şi patru staţii de încărcare rapidă.
Contractul este estimat la 57,54 milioane de lei, fără TVA, din care 12 milioane de lei reprezintă valoare celor 20 de staţii de încărcare.
Proiectul a fost admis dupa etapele de evaluare a conformitatii administrative, eligibilitatii şi tehnnico-financiară, aflat în prezent în faza de contractare şi va fi finanțat prin POR 2014-2020.
Termenul de implementare este de 15 luni de la semnarea contractului. Ofertele pot fi depuse până la data de 24 februarie, urmând ca atribuirea să aibă loc până la data de 24 august.
Incapacitatea de a cumpăra autobuze electrice nu este primul eşec al autorităţilor locale în ceea ce priveşte transportul publicv local. Alte două licitaţii care vizau achiţiţia de tramvaie electrice au fost anulate una după alta. La începutul lunii decembrie, a doua licitație pentru 13 tramvaie noi la Craiova a fost anulată, după ce prima a eșuat în vară. Motivul? „Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”, se arată în platforma de achiziţii publice SICAP.
Ministerul lansase noua licitaţie pe 26 octombrie, după ce precedenta se anulase automat din cauză că nu fusese depusă nicio ofertă până la expirarea termenului – limită din 10 iunie.
În vară, când a eșuat prima licitație pentru tramvaie noi în Craiova, primarul orașului Mihail Genoiu a spus că a fost anulată și din cauza termenului de livrare solicitat. „Termenul de livrare foarte scurt din cauza super acoperirii cu comenzi a capacităților de produse, aceasta este una dintre cauze. Lucru cert, dacă vom accepta un termen de livrare mai lung, vom avea tramvaiele, însă nu le vom primi așa de repede. 22 de luni au fost insuficiente”, a explicat Genoiu.