Autobuze Mercedes și Solaris, retrase din Germania din cauza riscului de incendiu. Alerta de produse periculoase, trimisă de CE UPDATE

Economica.net
15 05. 2020
autobuz_mercedes_11954600

Autobuzele nemțești și poloneze sunt trecute în raportul săptămânal al alertei Comisiei Europene la categoria de „produse cu riscuri grave”.

La toate autobuzele retrase este menționat incendiul ca tip de risc. Cel mai probabil este vorba despre o rechemare în service, pentru remediere.

În cazul unor autobuze Citaro, se precizează că „defectarea mecanică a cablului bateriei în priza externă opțională de lansare poate duce la un incendiu al vehiculului”.  Autobuzele cu această problemă au fost fabricate în Germania în perioada noiembrie 2016 — septembrie 2018. Producătorul Evobus, subsidiară a Daimler, a retras aceste autobuze, potrivit raportului Comisiei Europene. Modelul Citaro circulă și pe străzile din Capitală, însă autobuzele de aici sunt fabricate anterior anului 2016.

 

Raportul CE mai menționează probleme cu alte autobuze Citaro și Conecto, fabricate tot în Germania în perioada decembrie 2015 — martie 2020. Mai exact, este vorba de scurgere posibilă de la regulatorul de presiune de gaz al încălzitorului auxiliar iar scurgerile de gaze se pot aprinde. Și în acest caz, producătorul a retras autobuzele. 

Modelul Conecto a fost cumpărat la Cluj – Napoca. Rămâne de văzut dacă autoritățile locale din România vor identifica la rândul lor astfel de probleme, precum cele din Germania.

În raportul CE sunt menționate și autobuze Solaris Urbino, fabricate în Polonia în perioada iunie 2014 — septembrie 2019. Și în acest caz se precizează că „fisurile care formează dispozitivul de reglare a presiunii în gaz cauzează scurgerea gazului iar scurgerile de gaze se pot aprinde”. Și aceste autobuze au fost retrase de către producător.

În România, autobuze Solaris Urbino au fost cumpărate, de exemplu, în Pitești. Cele 70 de autobuze Solaris Urbino au fost introduse în circulație în orașul din Argeș în vara lui 2015. Rămâne de văzut dacă autoritățile din Pitești vor identifica la rândul lor astfel de probleme, precum cele din Germania.

UPDATE Marți, 19 mai Reacția Mercedes-Benz Trucks & Buses România

Mercedes-Benz Trucks & Buses România a trimis un drept la replică redacției Economica.net cu privire la articol:

„Vehiculele comerciale produse de Daimler AG, vândute prin subsidiarele sale, sunt permanent monitorizate în vederea îmbunătățirii calității și verificarii elementelor ce țin de performanță și siguranță în utilizare.

În legătură cu Alertele numărul A12/00704/20, respectiv A12/00711/20, emise de Comisia Europeană, acestea nu vizează niciunul dintre vehicule vândute pe teritoriul României.

Suntem permanent alături de partenerii noștri și îi asigurăm de transparență și suport continuu în orice situație pentru asigurarea unui transport confortabil și în condiții de siguranță totală pentru călătorii din întreaga țară.”