Autobuzul românesc pe care nu-l vor românii găseşte clienţi în Dubai. Vezi cum arată

01 09. 2012
autobuz_crosstown_mt_18290hocll_big_60415900

Autobuzele Urban fabricate la Roman Braşov au şanse să circule pe strazile din Dubai. O firmă arabă din Emirat a văzut cum arată modelele produse la Braşov şi şi-a exprimat intenţia să le achiziţioneze. „Le cer o mare firmă din Dubai. După ce finalizăm contractul, putem dezvălui şi la ce preţ şi ce cantităţi oferim”, a spus Carul Rugcs, directorul Roman, pentru ECONOMICA.NET. Pe de altă parte Ion Neculaie, patronul fabricii, nu ştie exact despre această intenţie a firmei din Dubai însă nu e surprins de informaţie „pentru că avem multe cereri.

Autobuzul Urban, în varianta cu podea joasă şi cu podea ridicată, nu a fost vândut, până acum, niciunei municipalităţi din ţară. În Bucureşti, oraşul cu cel mai mare parc de autobuze, au fost preferate autobuzele Mercedes Citaroi. Roman a vândut doar câteva zeci de bucăţi către mai multe firme de transport internaţional.

Autobuzul Urban Crosstown s-a lansat în producţie în 2008, are motorizare EURO 5, podea total coborâtă, caroserie autoportantă, dispozitive tehnice destinate să faciliteze accesul persoanelor cu mobilitate redusă şi sistem de siguranţă care nu permite plecarea autobuzului cu uşile deschise. Are o capacitate totală de 91 de persoane, pe scaune şi în picioare şi atinge o viteză maximă de 80 de km/h. Autobuzul are şi o variantă cu podea joasă. Preţul de catalog este de 120.000 de euro.

La Uzinele Roman Braşov se mai produc camioane, autovehicule speciale pentru diverse industrii şi tractoare.

În ultimii ani fabrica a fost susţinută de contractele cu Pentagonul pe autovehicule militare. De la jumătatea acestui an, contractul a fost pierdut, aşa că uzina braşoveană are un viitor incert.

Fabrica Roman Braşov a fost cumpărată în 2003 de omul de afaceri Ion Neculaie, unul dintre cei mai bogaţi români cu o avere estimată la 80 de milioane de euro. Neculaie deţine şi clubul de fotbal FC Braşov.