Autobuzul românesc nedorit în România îşi găseşte clienţi la arabi. FOTO

Roman Braşov este aproape de a vinde şase autobuze Urban Crosstown într-o ţară arabă, la un discount de 20%. Autobuzele fabricii braşovene nu au fost dorite de nicio municipalitate din România.
Florin Cojocaru - mar, 04 feb. 2014, 22:14
Autobuzul românesc nedorit în România îşi găseşte clienţi la arabi. FOTO

Uzinele Roman Braşov sunt aproape de a încheia un contract de vânzare a celor şase autobuze Urban Crosstown pe care le deţine în stoc cu un cumpărător privat din zona Maghrebului, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Carol Rugacs, directorul fabricii. Acesta nu a dorit să dezvăluie identitatea cumpărătorului, nici măcar ţara sa de origine. Doar zona din care provine (ţara ţintă poate fi Maroc, Tunisa sau Algeria), faptul că vor să folosească autobuzele pentru transport local de pasageri şi preţul aproximativ al tranzacţiei.

„Suntem aproape de a încheia negocierile pentru toate cele şase autobuze pe care le avem, am mers pe un discount de peste 20% pentru a încheia mai repede afacerea. Cu acelaşi potenţial client negociem şi vânzarea câtorva basculante şi camioane pe care le mai avem. Ar fi vorba de un contract de circa 1 milion de euro”, spune Rugacs. Preţul de listă al autobuzului Roman este 120.000 de euro. La un discount de 20%, acesta ar urma să fie vândut cu circa 96.000 de euro, deci puţin peste 500.000 de euro pentru tot lotul.

Autobuzul a ieşit de pe linia de producţie a fabricii braşovene în 2008, într-un prim lot de probă de 10 bucăţi. Acest prim lot a rămas şi ultimul, dat fiind faptul că braşovenii nu au reuşit să vândă mai mult de 4 bucăţi, şi nu unei municipalităţi, aşa cum doreau, ci unor firme de transport internaţional de călători. Nicio primărie din ţară nu a dorit autobuzele Roman.

Anul trecut, Rugacs relata că este în discuţii avansate cu o „mare firmă din Dubai” pentru vânzarea unui lot de zeci de autobuze.Nimic nu s-a concretizat însă.

De asemenea, la jumătatea acestui an, Roman Braşov purta discuţii cu reprezentanţii guvernului dintr-un stat din America Latină pentru livrarea a 300 de şasiuri de autobuz Urban cu motor în faţă.
Preţul pe bucată era de 50.000 de dolari. Nici această oportunitate nu a fost fructificată.

Autobuzul Urban Crosstown are motorizare EURO 5, podea total coborâtă, caroserie autoportantă, dispozitive tehnice destinate să faciliteze accesul persoanelor cu mobilitate redusă şi sistem de siguranţă care nu permite plecarea autobuzului cu uşile deschise. Are o capacitate totală de 91 de persoane, pe scaune şi în picioare şi atinge o viteză maximă de 80 de km/h. Autobuzul are şi o variantă cu podea joasă. Preţul de catalog este de 120.000 de euro.

La Uzinele Roman Braşov se mai produc camioane, autovehicule speciale pentru diverse industrii şi tractoare.

În ultimii ani fabrica a fost susţinută de contractele cu Pentagonul pe autovehicule militare. De la jumătatea acestui an, contractul a fost pierdut, aşa că uzina braşoveană are un viitor incert.

Fabrica Roman Braşov a fost cumpărată în 2003 de omul de afaceri Ion Neculaie, unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 80 de milioane de euro. Neculaie deţine şi clubul de fotbal FC Braşov.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri. Motivul? Rusia va stopa livrările de azi
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri. Motivul? Rusia va stopa livrările de azi
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri, după ce OMV AG a anunţat că Rusia va stopa livrările de sâmbătă, transmite Bloomberg....
Mișcări negative pe piața auto. GM concediază 1.000 de oameni, Northvolt, aproape de insolvență
Mișcări negative pe piața auto. GM concediază 1.000 de oameni, Northvolt, aproape de insolvență
Schimbările din piața auto au adus multe vești neplăcute pentru toți membrii săi, fie ca sunt producători, fie ca ...
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Lipsa lichidității creează probleme mari în agricultură, într-un an în care seceta a calamitat producția agricolă ...
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă anul acesta cadourile se cumpără preponderent din economii
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă ...
Anul acesta, cadourile de Crăciun se cumpără cu fondurile din economii (53% dintre respondenți), nu cu bani împrumutați ...