Asocierea turco – germană Bozankaya Otomotiv – Sileo GmbH a depus singura ofertă la licitaţia MDRAP pentru cele 68 de autobuze electrice, până la termenul limită din 22 aprilie, conform informaţiilor de pe platforma de achiziţii publice SICAP.
MDRAP a lansat pe 28 ianuarie licitaţia pentru cele 68 de autobuze electrice, cu o valoare estimată a contractului de 153,5 milioane de lei, fără TVA (32 milioane de euro).
Contractul este cofinanțat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.
Autobuzele trebuie să aibă o lungime de zece metri operabile în condiții de șes, de tip solo (nearticulate), cu podea integral coborâtă, facilități pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă. Durata de funcționare trebuie să fie de minim 15 ani, din care durata de utilizare fără reparație generală de minim opt ani. De asemenea, durata de utilizare a bateriilor electrice va fi de minim cinci ani.
Contractul este împărţit în cinci loturi, câte unul pentru fiecare oraş, şi mai prevede achiziţia a 68 de staţii de încărcare lentă si 18 de staţii de încărcare rapidă:
1. Brăila – 11 autobuze electrice, 3 staţii de încărcare rapidă, 11 staţii de încărcare lentă – 24,87 milioane de lei;
2. Constanţa – 21 autobuze electrice, 5 staţii de încărcare rapidă, 21 staţii de încărcare lentă – 47,12 milioane de lei;
3. Focşani – 20 autobuze electrice, 5 staţii de încărcare rapidă, 20 staţii de încărcare lentă – 45 milioane de lei;
4. Lugoj – 9 autobuze electrice, 3 staţii de încărcare rapidă, 9 staţii de încărcare lentă – 20,62 milioane de lei;
5. Slobozia – 7 autobuze electrice, 2 staţii de încărcare rapidă, 7 staţii de încărcare lentă – 15,87 milioane de lei.
Producătorul turc Bozankaya s-a înscris la mai multe licitaţii din România, printre care şi cea pentru 51 autobuze electrice în patru oraşe, unde concurează cu producători precum francezii de la Alstom şi cehii de la Sor. De asemenea, Bozankaya este unic ofertant şi la licitaţia pentru 100 de troleibuze în Bucureşti.
Bozankaya a fost înființată ca o companie de cercetare și dezvoltare în Germania în 1989. În 2003, compania s-a extins în Turcia, unde a avut la început 20 de angajați. În prezent are aproximativ 1.000 de angajați, inclusiv aproape 100 de ingineri în centrul său de cercetare și dezvoltare din Ankara.
Pe lângă centrul de cercetare și dezvoltare din Ankara, compania are acum trei fabrici în Turcia și una în Germania, unde sunt produse trenuri de metrou, tramvaie, autobuze electrice şi troleibuze.
Ultima fabrică, de 100.000 de metri pătraţi, a fost deschisă în 2018 în zona industrială Sincan de la marginea Ankarei, cu o investiţie de 50 de milioane de euro.
Compania a produs în 2014 primul autobuz complet electric din Turcia, marca Sileo. De asemenea, în iunie 2018, Bozankaya a devenit, datorită colaborării cu Siemens, prima companie turcă ce a exportat trenuri de metrou, respectiv în Bangkok, Thailanda.