Autoritățile din Olanda și Austria redeschid bordelurile, după ce au fost închise în primăvară din cauza pandemiei

Economica.net
01 07. 2020
1_1272555593e2zo_45976700

Toate ”meserile de contact” sunt din nou permise în Olanda începând cu 1 iulie, autorizaţie care priveşte în special lucrătoarele şi lucrătorii sexului.

”Suntem toţi mulţumiţi că ne putem întoarce la lucru, pentru că mulţi lucrători ai sexului nu au obţinut niciun ajutor din partea guvernului”, spune Foxxy, o lucrătoare a sexului din Amsterdam şi militantă la centrul de informare asupra prostituţiei din acest oraş. Ea trebuie să respecte însă nişte reguli indicate de autorităţi. ”Înainte de întâlnire, trebuie să verific cu clientul dacă se simte bine şi dacă nu prezintă niciun simptom (de coronavirus) sau dacă vreunul dintre membrii căminului său prezintă simptome”, explică Foxxy, adăugând şi regulile sanitare obişnuite, precum dezinfectarea camerei, spălatul mâinilor şi schimbarea lenjeriei de pat după fiecare întâlnire.

În schimb, purtarea măştii nu este obligatorie, lucru pentru care Foxxy este încântată. Ea mai spune că nu se aşteaptă la o scădere a activităţii din cauza normelor sanitare sau a temerii privind riscul de transmitere a virusului, de altfel pentru prima zi de lucru programul său de întâlniri fiind ”complet”.

Circa 7.000 de persoane sunt angrenate în această activitate numai la Amsterdam, unde 75% dintre prostituate provin din ţări cu venituri reduse, mai ales din Europa de Est, conform datelor oficiale.

Tot de la 1 iulie s-a reluat această activitate şi în Austria, unde Ministerul Sănătăţii a recomandat ”limitarea contactului fizic la minim”, prostituatele şi clienţii lor să evite să fie faţă în faţă în timpul actului şi să poarte măşti de unică folosinţă. Printre alte recomandări formulate de acelaşi minister se numără evitarea săruturilor, a sexului în grup, informarea clienţilor despre regulile sanitare şi de igienă, astfel să se refuze oferirea serviciilor către persoane care prezintă simptome de COVID-19, precum tuse, febră sau respiraţie dificilă.

Înaintea elaborării acestor recomandări guvernul austriac a organizat o masă rotundă cu persoane care activează în acest sector, pentru a vedea opinia lor. ”Suntem mulţumiţi că ministerul apelează mai degrabă la recomandări decât la sancţiuni”, afirmă Eva van Rahden, care conduce un centru de consiliere pentru aceste persoane, ea admiţând însă că femeile care-şi oferă serviciile sexuale pe stradă vor avea dificultăţi în a respecta recomandările.

Circa 8.000 de persoane sunt înregistrate ca lucrători sexuali în Austria.