Planul în acest sens, care este unul sensibil politic şi a fost dezvăluit mai devreme de media italiene, a fost atacat de liderul opoziţiei de dreapta Matteo Salvini, a cărui formaţiune, Liga, şi-a bazat succesul pe o platformă anti-imigraţie.
Lobby-urile din agricultură au avertizat că Italia va fi nevoită să arunce cantităţi uriaşe de fructe şi legume din cauză că nu are cine să le culeagă, contribuind astfel la agravarea efectelor „închiderii” dictate de coronavirus, cu un cost estimat pentru industria alimentară de 7 miliarde de euro.
Afluxul de lucrători sezonieri veniţi de peste hotare să muncească în agricultură a fost oprit de suspendarea intrărilor în ţară după apariţia primelor focare, în februarie.
Ministrul de interne Luciana Lamorgese este gata să ofere permise de muncă temporare pentru a munci în agricultură unui număr de circa 200.000 migranţi fără acte care în prezent nu au de lucru sau lucrează „la negru”, a afirmat sursa citată de Reuters.
Acest gest ar urma să contribuie şi la combaterea coronavirusului, întrucât dacă un lucrător se îmbolnăveşte „trebuie testat, ceea ce e dificil de făcut atunci când nici nu i se cunoaşte numele”, a explicat sursa.
Circa 560.000 dintre cei 6,2 milioane de migranţi care trăiau în Italia în 2019 erau în situaţie ilegală, conform celui mai recent raport anual al fundaţiei Ismu, think tank specializat pe probleme de migraţie.
Regularizarea situaţiei lor va fi inclusă probabil într-un decret mai cuprinzător vizând stimularea economiei, pe care guvernul de la Roma ar urma să-l aprobe în cursul acestei săptămâni, a adăugat sursa.
(Guvernul) „lucrează la o uriaşă regularizare a imigraţiei ilegale… nebunie, vom încerca să-l oprim în orice fel”, a promis pe Twitter Matteo Salvini.