Autoritatea Bancară Europeană va înăspri reglementările legate de bonusurile bancherilor

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunţat miercuri interzicerea unor indemnizaţii speciale bancherilor, care au beneficiat de o ambiguitate a reglementărilor privind bonusurile, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - mie, 15 oct. 2014, 16:00
Autoritatea Bancară Europeană va înăspri reglementările legate de bonusurile bancherilor

39 de bănci din statele membre ale UE folosesc indemnizaţii speciale, acordate pe baza vechimii sau a valorii de piaţă, care sunt clasificate drept plăţi fixe. În majoritatea cazurilor, aceste plăţi discreţionare către şefii băncilor ‘nu sunt fixe, nu sunt permanente, încălcând reglementărilor UE privind bonusurile’, a anunţat EBA.

Printre băncile care au utilizat sau intenţionează să folosească astfel de indemnizaţii se află Royal Bank of Scotland Group Plc, HSBC Plc, Barclays, Standard Chartered din Marea Britanie, JPMorgan şi Goldman Sachs din SUA, Deutsche Bank din Germania. Industria bancară estimează că numărul bancherilor care au beneficiat de aceste indemnizaţii se ridică la aproximativ 10.000. Unele dintre marile bănci britanice au fost criticate pentru plăţile excesive, iar acţionarii HSBC Holdings, Barclays Plc şi Standard Chartered Plc s-au confruntat anul acesta cu proteste la adunările lor general. Creditorii au argumentat că trebuie să ofere pachete salariale competitive pentru a atrage angajaţi calificaţi.

‘Majoritatea indemnizaţiilor analizate de EBA nu îndeplinesc criteriile pentru a fi plăţi fixe din cauza naturii lor discreţionare, care permite instituţiilor să le ajusteze sau să le retragă unilateral, fără nicio justificare’, apreciază Autoritatea Bancară Europeană, responsabilă pentru implementarea reglementărilor legate de bonusuri.

Comisarul european pentru servicii financiare, Michel Barnier, a afirmat că se aşteaptă ca autorităţile de supervizare şi băncile să ţină cont de opinia exprimată miercuri de Autoritatea Bancară Europeană, iar Comisia Europeană să adopte măsurile necesare pentru aplicarea reglementărilor de către statele membre ale UE.

Autoritatea Bancară Europeană a stabilit că 31 decembrie este termenul limită pentru ca autorităţile ‘să folosească toate măsurile de supervizare necesare pentru a se asigura că instituţiile îşi revizuiesc politicile privind remuneraţia astfel încât să îndeplinească noile criterii’.

Conform datelor EBA, în Marea Britanie erau 2.188 bancheri de investiţii care câştigau peste un milion de euro în 2012, cel mai ridicat nivel din UE, în timp ce în Spania erau 37, în Franţa – 117 şi în Germania – 100. Datele reflectă poziţia dominantă a Londrei ca centru financiar al Europei şi, totodată, ca sediu major de operaţiuni pentru băncile din SUA, Elveţia şi alte ţări din afara UE.

Conform legislaţiei UE, remuneraţia trebuie clasificată ca variabilă şi parte a unui bonus, sau fixă. Băncile spun că indemnizaţiile clasificate drept plăţi fixe sunt esenţiale pentru a-şi păstra angajaţii, pe fondul concurenţei în creştere din alte centre financiare globale, cum ar fi New York şi Singapore. În sectorul financiar britanic, în anul fiscal 2013-2014 au fost plătite bonusuri de 14,4 miliarde de lire sterline (22,9 miliarde de dolari), în creştere cu 3% faţă de anul precedent, dar în scădere cu cele peste 18 miliarde de lire sterline plătite în anul fiscal 2007-2008.

Într-un recent studiu realizat de Marsh, cel mai mare broker de asigurare din lume, specializat în managementul riscurilor, se arată că băncile europene încep să majoreze salariile şi bonificaţiile în numerar pentru a-şi păstra angajaţii, în urma introducerii reglementărilor de plafonare a bonusurilor în regiune.

Aproximativ 63% dintre creditorii cu sediul în UE vor majora salariile de bază şi 55% intenţionează să crească bonificaţiile în numerar, faţă de 13% din băncile din afara UE, care vor să sporească salariile de bază şi, respectiv, 47% care intenţionează să crească bonificaţiile, se arată în studiul realizat de Marsh – o componentă a concernului multinaţional Marsh & McLennan Companies.

Actualele reglementări din UE prevăd că 40 – 60% din bonus trebuie plătit eşalonat în termen de 3-5 ani, cu posibilitatea ca bancherii să poată fi obligaţi să dea banii înapoi, dacă sunt descoperite ulterior nereguli.

Aproximativ 70% din băncile cu sediul în UE au anunţat că vor încerca să obţină aprobarea acţionarilor pentru a majora bonusurile la 200% din compensaţia fixă.

Analiştii estimează că Autoritatea Bancară Europeană (EBA) îşi va înăspri reglementările legate de bonusurile bancherilor, după ce un studiu a arătat diferenţe semnificative în modul de aplicare a directivei în cele 28 de state membre ale UE şi cel în care băncile evită limita impusă câştigurilor din sectorul financiar. EBA ar putea include o supervizare mai strânsă a băncilor şi ar putea solicita mai multe detalii privind modul de aplicare a reglementărilor.

Câştigurile mari din sectorul financiar, plătite deseori sub forma bonusurilor variabile, reprezintă un subiect exploziv în Europa, spunându-se despre acestea că încurajează asumarea de riscuri mari pe termen scurt şi, de asemenea, că sunt disproporţionat de mari în contextul actual de austeritate.

Autoritatea Bancară Europeană a propus o limită de 500.000 de euro pentru salariul fix, indiferent dacă bancherul lucra în investment banking, retail banking, administrarea activelor sau în alte domenii, iar bonusurile să nu poată depăşi salariul fix. Cel puţin 10.000 de bancheri, majoritatea din Londra, urmau să fie afectaţi de noile limite.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Premierul suedez a declarat că țara sa va pune la dispoziţie trei nave de război şi un avion pentru a fi supravegheate infrastructurile esenţiale din Marea Baltică şi „flota fantomă” a......
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că aproape 450 de de şoferi au rămas ieri fără permis de conducere pentru ...
Credit Europe Bank devine sucursală olandeză. Ce înseamnă asta pentru clienții băncii din România?
Credit Europe Bank devine sucursală olandeză. Ce înseamnă asta pentru clienții băncii din România?
Începând cu 1 ianuarie 2025, Credit Europe Bank își desfășoară activitatea în România ca sucursală a băncii olandeze, ...
De luni, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR cu dobânzi de peste 7%
De luni, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR cu dobânzi de peste 7%
Românii pot investi, începând de luni, 13 ianuarie, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, cu ...