Autoritatea de supervizare a BCE îşi va suplimenta numărul de angajaţi în următorii doi ani
Planul indică ambiţia oficialilor BCE de a înfrunta industria bancară care provocat criza financiară din 2008 şi care a afectat finanţele publice şi stabilitatea zonei euro.
Deja BCE a derulat teste de stres în rândul principalelor bănci din cele 19 state membre ale zonei euro şi vrea o verificare mai amplă a afacerilor lor, pentru a stabili dacă există şi riscuri ascunse, scrie Agerpres.
‘Planul este de a angaja aproximativ 230 de persoane, două treimi în 2016 şi restul în 2017’, susţine sursa.
Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) a cheltuit deja 300 de milioane de euro, angajând aproximativ 1.000 de profesionişti care să monitorizeze băncile europene.
Începând din luna noiembrie a anului trecut, BCE a preluat în mod oficial atribuţiile de supervizor bancar unic în zona euro, via Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM), care este responsabil în mod direct de supravegherea unui număr de circa 123 de mari grupuri bancare europene. În schimb, băncile ‘mai puţin importante’ sunt supervizate în continuare de autorităţile naţionale, dar în colaborare cu BCE.
Potrivit normelor Mecanismului European de Supervizare Bancară, BCE poate decide în orice moment să supervizeze direct orice bancă din zona euro pentru a se asigura că standardele de supervizare sunt aplicate în mod corect.