Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti se va desfiinţa, la propunerea MT. Atribuţiile, preluate de ADIBI

Ministerul Transporturilor propune desfiinţarea prin Ordonanţă de Urgenţă a Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti, iar atribuţiile AMTB referitoare la înfiinţarea, autorizarea, organizarea, exploatarea, gestionarea şi controlul funcţionării serviciilor de transport public rutier local de călători în regiunea Bucuresti – Ilfov se vor exercita de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov, scrie News.ro.
Economica.net - joi, 22 feb. 2018, 08:28
Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti se va desfiinţa, la propunerea MT. Atribuţiile, preluate de ADIBI

Legislaţia de înfiinţare a AMTB însă este nearmonizată cu legislaţia europeană şi naţională în vigoare, privind transportul public local de călători, se arată într-un proiect de OUG publicat în dezbatere pe site-ul Ministerului Transporturilor, scrie News.ro.

Decizia a fost luată „având în vedere necesitatea armonizării legislaţiei de înfiinţare şi funcţionare a Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti (AMTB) din subordinea Ministerului Transporturilor cu legislaţia europeană şi naţională în vigoare, privind transportul public local de călători”.

Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti a fost înfiinţată în anul 2011, ca urmare a celor convenite şi aprobate de Guvernul României prin Memorandum-ul tehnic de Înţelegere dintre România şi Fondul Monetar Internaţional, prin Ordonanţa Guvernului nr. 21/2011.

„Prin corespondenţa menţionată adresată Guvernului României, Primăria Municipiului Bucureşti şi Consiliul Judeţean Ilfov au solicitat ‘urgentarea procesului de desfiinţare a Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti din subordinea Ministerului Transporturilor’. Simultan cu iniţiativele Primăriei Municipiului Bucureşti şi a Consiliului Judeţean Ilfov, de preluare a activităţii de transport public local, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene au avut loc întâlniri la care s-au discutat proiecte de acte normative privind transportul public local, care cuprindeau măsuri de reformare a cadrului existent, inclusiv propuneri de desfiinţare/restructurare a AMTB”, se precizează în documentul publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Acesta subliniază că Guvernul României şi-a exprimat poziţia cu privire la solicitarea Primăriei Municipiului Bucureşti prin aprobarea, în şedinţa din data de 20 decembrie 2017, a Memorandum-ului cu tema: „Măsuri propuse pentru desfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti din cadrul Ministerului Transporturilor cu preluarea corespunzătoare a activităţilor derulate de aceasta de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov”.

De la data desfiinţării, atribuţiile AMTB referitoare la înfiinţarea, autorizarea, organizarea, exploatarea, gestionarea şi controlul funcţionării serviciilor de transport public rutier local de călători în regiunea Bucureşti – Ilfov se exercită de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov, structură de cooperare cu personalitate juridică şi statut de utilitate publică, constituită prin asocierea autorităţilor administraţiei publice locale, potrivit Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi ale Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006.

De asemenea, drepturile şi obligaţiile ce revin AMTB prin proiectele europene în derulare se preiau şi se exercită de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov.

„La data desfiinţării AMTB, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov preia, în condiţiile legii, personalul angajat al Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti, cu încadrare în numărul de posturi aprobat. Patrimoniul A.M.T.B. constituit din bunuri proprietate privată a statului, se preia de către Ministerul Transporturilor”, se menionează în document.

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...