Obiectivul este vizat „nu doar la nivelul procedurilor de achiziție publică, dar și ulterior semnării contractelor, în perioada de execuție”, a mai spus Trăilă, la o dezbatere organizată de Institutul de Politici Publice, sub patronajul Ambasadei SUA.
În acest context, preşedintele ANRMAP a propus un parteneriat cu reprezentanții Curții de Conturi. „De altfel, colaborarea ANRMAP cu instituții precum Consiliul Concurenței sau Agenția Națională de Integritate, își arată roadele, președintele Consiliului Concurenței, domnul Bogdan Chirițoiu anunțând deja demararea unor investigații pe piața asfaltatorilor ca urmare a sesizărilor venite din partea ANRMAP”, mai spun reprezentanţii ANRMAP, într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Cu acelaşi prilej, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a precizat că toate achiziţiile publice ar trebui să fie realizate într-un sistem electronic transparent, un standard greu de atins pentru România, dar necesar.
„Competiţia corectă şi transparentă în achiziţiile publice este esenţială, prin urmare caietele publice pentru aceste achiziţii trebuie pregătite astfel încât să se asigure o competiţie liberă, nedeformată, pentru ca entităţile care fac achiziţiile să obţină cele mai bune oferte pentru banii contribuabililor. Salut curenta revizuire a caietelor de sarcini pentru achiziţiile din sectoare cheie pentru tratarea apelor uzate, energie şi infrastructură. Este vital ca licitaţiile pentru achiziţiile publice să fie neutre din punct de vedere tehnologic, astfel încât furnizorii de tehnologie de ultimă oră să poată concura corect cu cei cu care s-au încheiat anterior contractele atunci când prezintă oferta pentru achiziţii publice”, a declarat Gitenstein.
Ambasadorul a subliniat că este nevoie ca „toate ministerele să realizeze achiziţii publice într-un sistem transparent”.
„Aştept cu nerăbdare extinderea sistemului electronic de achiziţii publice dincolo de faza de documentaţie aferentă ofertei. Făcând public şi modul în care sunt aplicate contractele de achiziţie, se va asigura transparenţa deplină, de la faza de ofertă, până la cea de aplicare a prevederilor contractului. Odată extins şi îmbunătăţit sistemul electronic de achiziţii publice, este, de asemenea, important ca toate entităţile care efectuează aceste achiziţii, inclusiv companiile de stat, autorităţile centrale şi locale şi beneficiarii fondurilor structurale, să îl utilizeze la întregul său potenţial în efectuarea de achiziţii. Încurajez toate entităţile publice să continue consultările deschise cu reprezentanţii companiilor şi ai organizaţiilor de afaceri”, a mai spus Mark Gitenstein.