Autoritatea pentru concurenţă din Italia aprobă preluarea băncilor veneţiene de către Intesa Sanpaolo

Autoritatea pentru concurenţă din Italia a aprobat luni achiziţionarea de către Intesa Sanpaolo SpA a activelor viabile ale celor două bănci care se confruntă cu probleme financiare, Veneto Banca şi Popolare di Vicenza, transmite ANSA.
Economica.net - lun, 10 iul. 2017, 11:13
Autoritatea pentru concurenţă din Italia aprobă preluarea băncilor veneţiene de către Intesa Sanpaolo

Instituţia a decis ‘să nu lanseze o anchetă’ deoarece tranzacţia nu prejudiciază concurenţa în sectorul bancar.

Luna trecută, Intesa Sanpaolo SpA a avertizat că planificata achiziţie a activelor viabile ale Veneto Banca şi Popolare di Vicenza ar putea duce la închiderea a circa 600 de sucursale şi renunţarea la aproape 3.900 de angajaţi, printr-un program de plecare voluntară.

Italia a închis cele două bănci veneţiene într-o tranzacţie care ar putea costa statul până la 17 miliarde de euro (19 miliarde de dolari), activele viabile urmând să ajungă la Intesa, cel mai mare grup bancar italian de retail.

Guvernul de la Roma va plăti Intesa 5,2 miliarde de euro (5,82 miliarde de dolari) pentru preluarea activelor viabile ale celor două bănci regionale.

Banca Centrală Europeană a confirmat că cele două instituţii financiare italiene vor fi închise şi a apreciat că ‘în mod repetat Veneto Banca şi Popolare di Vicenza au încălcat cerinţele privind capitalul ale autorităţilor de supervizare’. De asemenea, BCE a informat că le-a acordat timp celor doi creditori să-şi prezinte planurile de recapitalizare, dar aceştia nu au putut oferi soluţii viabile.

Grupurile bancare italiene deţin aproape o treime din creditele neperformante, fiind pe primul loc în zona euro. Băncile din Germania deţin doar 2,6% din împrumuturile neplătite, în timp ce Grecia şi Cipru aproape jumătate din totalul NPL, arată datele recente publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

În februarie, Parlamentul italian şi-a dat acordul pentru un plan de 20 de miliarde de euro (21 de miliarde de dolari) destinat sprijinirii băncilor locale.

Guvernul de la Roma caută modalităţi pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili.

Instituţiile financiare vor putea solicita preventiv recapitalizare, injecţii de capital şi garanţii de stat.

Aprobarea parlamentară pentru planul Guvernului de 20 de miliarde de euro era necesară pentru a permite statului italian să contracteze noi datorii. Povara datoriei publice a Italiei, echivalentă cu 133% din PIB, este a doua ca mărime din zona euro după cea a Greciei.

Grupurile bancare italiene UniCredit SpA, Intesa Sanpaolo SpA şi Veneto Banca SpA sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit în benzinării. Cât costă benzina și motorina azi, 8 iulie
Carburanții s-au scumpit în benzinării. Cât costă benzina și motorina azi, 8 iulie
Prețul carburanților a crescut azi, pentru prima dată în această lună și pentru prima dată după două ieftiniri consecutive. La finalul lunii urmează scumpirea masivă din cauza creșterii......
China avertizează administrația Trump să nu reaprindă tensiunile comerciale
China avertizează administrația Trump să nu reaprindă tensiunile comerciale
China a avertizat marți administrația Trump să nu reaprindă tensiunile comerciale prin restabilirea tarifelor asupra ...
Zelenski anunţă că Ucraina va extinde producţia de drone cu aliaţii
Zelenski anunţă că Ucraina va extinde producţia de drone cu aliaţii
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni planuri de extindere a producţiei de drone împreună cu aliaţii, ...
EuroBulgaria – Ultima aprobare pentru adoptarea monedei euro
EuroBulgaria – Ultima aprobare pentru adoptarea monedei euro
Bulgaria se pregăteşte să îşi schimbe moneda, în contextul în care marţi miniştrii de finanţe din statele membre ...