Autoritățile americane anunță că e posibil să fi descoperit un vaccin împotriva pestei porcine africane

30 09. 2021
porci_86955858_82147000

Vaccinul, descris de oficialii USDA drept unul „promiţător”, a asigurat imunitate la pesta porcină africană pentru o treime dintre porci la două săptămâni de la vaccinare şi protecţie completă pentru toate animalele la patru săptămâni, potrivit unui studiu al USDA.

„Ar putea juca un rol important în controlul actualei epidemii care ameninţă oferta mondială de carne de porc”, susţine Douglas Gladue, cercetător la USDA şi co-autorul studiului.

În perioada următoare, cercetătorii americani vor continua să stabilească siguranţa şi eficacitatea vaccinului în condiţii de producţie comercială şi în acest sens vor colabora cu un partener comercial din Vietnam.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii dar este mortală pentru porci. Boala a apărut în Africa de unde s-a răspândit în Europa şi Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci şi a modificat industria globală a cărnii de porc şi a nutreţului.

Citește și: https://www.economica.net/numarul-focarelor-active-de-pesta-porcina-africana-a-urcat-la-620_533533.html

În România, săptămâna trecută numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620, de la 611 săptămâna anterioară, potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Din totalul focarelor active în 23 septembrie, 19 erau în exploataţii comerciale şi 2 în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 319.008 porcine.

Citește și: https://www.economica.net/peste-37-000-de-porci-dintr-o-ferma-din-judetul-olt-vor-fi-eutanasiati-din-cauza-epidemiei-de-pesta-porcina_530284.html