‘FTC ia foarte în serios recentele relatări din presă care au generat o preocupare substanţială despre practicile Facebook cu privire la datele personale. FTC confirmă astăzi că a deschis o investigaţie privind aceste practici’, se arată înr-un comunicat emis de această instituţie.
Conform unui acord încheiat în anul 2011 între Facebook şi autorităţile americane, reţeaua de socializare s-a angajat să solicite consimţământul utilizatorilor înainte de efectua anumite schimbări în setările de confidenţialitate. Potrivit CNBC, încălcarea acestui acord poate fi sancţionată cu o amendă de 40.000 de dolari.
Directorul interimar al FTC, Tom Pahl, a afirmat că va fi investigată inclusiv respectarea de către Facebook a acordului ‘Privacy Shield’, încheiat în anul 2016 între SUA şi Uniunea Europeană, ce reglementează transferul de date între UE şi SUA.
Specializată în activităţi de analiză a datelor, compania Cambridge Analytica, ce a colaborat cu echipa de campanie lui Donald Trump înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, este acuzată că, printr-o aplicaţie de teste psihologice descărcată de circa 300.000 dintre utilizatorii reţelei de socializare Facebook, a recuperat fără consimţământ datele de la 50 de milioane de persoane pentru a dezvolta un software care ar permite anticiparea şi influenţarea votului alegătorilor.
Respectiva aplicaţie, ‘thisisyourdigitallife’, a fost dezvoltată de profesorul de psihologie Aleksandr Kogan de la Universitatea din Cambridge.
‘A fost un abuz de încredere între Kogan, Cambridge Analytica şi Facebook’, a reacţionat co-fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg pe pagina sa din propria reţea. ‘Dar a fost şi un abuz de încredere între Facebook şi oamenii care îşi pun datele la dispoziţia noastră şi se aşteaptă să le protejăm. Trebuie să rezolvăm asta’, a recunoscut el.
După anunţul FTC privind investigarea Facebook, valoarea acţiunilor acestei companii a scăzut luni cu 4% pe Wall Street.