Autorităţile americane confirmă investigarea Facebook în urma scandalului Cambridge Analytica

Comisia Federală pentru Comerţ a SUA (FTC) a confirmat luni că investighează reţeaua de socializare Facebook cu privire la respectarea de către aceasta a practicilor privind confidenţialitatea datelor, în urma scandalului ce a scos la iveală faptul că datele personale a peste 50 de milioane de utilizatori ai acestei reţele au ajuns în posesia companiei de analize de date Cambridge Analytica, informează agenţiile DPA şi EFE.
Economica.net - lun, 26 mart. 2018, 17:09
Autorităţile americane confirmă investigarea Facebook în urma scandalului Cambridge Analytica

‘FTC ia foarte în serios recentele relatări din presă care au generat o preocupare substanţială despre practicile Facebook cu privire la datele personale. FTC confirmă astăzi că a deschis o investigaţie privind aceste practici’, se arată înr-un comunicat emis de această instituţie.

Conform unui acord încheiat în anul 2011 între Facebook şi autorităţile americane, reţeaua de socializare s-a angajat să solicite consimţământul utilizatorilor înainte de efectua anumite schimbări în setările de confidenţialitate. Potrivit CNBC, încălcarea acestui acord poate fi sancţionată cu o amendă de 40.000 de dolari.

Directorul interimar al FTC, Tom Pahl, a afirmat că va fi investigată inclusiv respectarea de către Facebook a acordului ‘Privacy Shield’, încheiat în anul 2016 între SUA şi Uniunea Europeană, ce reglementează transferul de date între UE şi SUA.

Specializată în activităţi de analiză a datelor, compania Cambridge Analytica, ce a colaborat cu echipa de campanie lui Donald Trump înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, este acuzată că, printr-o aplicaţie de teste psihologice descărcată de circa 300.000 dintre utilizatorii reţelei de socializare Facebook, a recuperat fără consimţământ datele de la 50 de milioane de persoane pentru a dezvolta un software care ar permite anticiparea şi influenţarea votului alegătorilor.

Respectiva aplicaţie, ‘thisisyourdigitallife’, a fost dezvoltată de profesorul de psihologie Aleksandr Kogan de la Universitatea din Cambridge.

‘A fost un abuz de încredere între Kogan, Cambridge Analytica şi Facebook’, a reacţionat co-fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg pe pagina sa din propria reţea. ‘Dar a fost şi un abuz de încredere între Facebook şi oamenii care îşi pun datele la dispoziţia noastră şi se aşteaptă să le protejăm. Trebuie să rezolvăm asta’, a recunoscut el.

După anunţul FTC privind investigarea Facebook, valoarea acţiunilor acestei companii a scăzut luni cu 4% pe Wall Street.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu, despre lucrările făcute în zonele inundate din Galați: După ce se vor finaliza investiţiile în primul rând şi la Apele Române, sunt ferm convins că ceea s-a întâmplat nu o să se mai întâmple (Video)
Ciolacu, despre lucrările făcute în zonele inundate din Galați: După ce se vor finaliza investiţiile în primul rând ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Galaţi, după ce a vizitat zonele inundate din localitatea Pechea, că este ferm convins că, după finalizarea investiţiilor din zonele afectate......
MMSS: 942.889 de persoane cu dizabilități erau înregistrate la 30 iunie 2024
MMSS: 942.889 de persoane cu dizabilități erau înregistrate la 30 iunie 2024
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la finele lunii iunie 2024, de 942.889, dintre care 98,34% (927.275 de ...
Compania T-Mobile a fost victima unui atac de piraterie cibernetică lansat de serviciile secrete chineze –  surse WSJ
Compania T-Mobile a fost victima unui atac de piraterie cibernetică lansat de serviciile secrete chineze – surse ...
Compania de telecomuncații T-Mobile s-a numărat printre entitățile atacate de o operațiune de spionaj cibernetic realizată ...
Cel mai mare furnizor de energie electrică din Austria dă o nouă lovitură în România
Cel mai mare furnizor de energie electrică din Austria dă o nouă lovitură în România
Subsidiara din România a Wien Energy a a obținut autorizația de construire pentru un parc fotovoltaic în județul Olt.