Autorităţile americane investighează dacă băuturile energizante sunt periculoase pentru sănătate

Economica.net
28 11. 2012
monster_monster_energy_drink_54881100

Administraţia pentru Alimente şi medicamente (FDA) din SUA a recurs la sprijinul unor specialişti independenţi pentru a evalua băuturile cu conţinut mare de cafeină. Agenţia vrea să stabilească dacă aceste băuturi, asociate cu decesul mai multor persoane, ar putea face rău atunci când sunt consumate în exces, de persoane tinere sau cu afecţiuni cardiace, se arată într-o scrisoare a instituţiei adresată senatorului democrat de Illinois Dick Durbin.

În baza acestei analize, agenţia ar putea reglementa consumul acestor produse sau sistemul de etichetare.

Agenţia va analiza totodată dacă ingredientele băuturilor energizante, asociate cu cafeina, sunt sigure pentru consum. Instituţia a precizat că nu au fost identificate probleme legate de doi aditivi principali, taurina şi guarana.

„Mă bucur să văd că Administraţia pentru alimente şi medicamente efectuează o investigaţie, dar trebuie făcut mai mult şi mai repede”, potrivit unui comunicat semnat de Durbin şi Richard Blumenthal, senator democrat de Connecticut.

Băuturile energizante nu sunt supuse reglementărilor agenţiei referitoare la conţinutul de cafeină al băuturilor răcoritoare, întrucât sunt comercializate de regulă ca suplimente alimentare.

Băuturile răcoritoare pot conţine maximum 71 de miligrame de cafeină la 12 uncii (326 grame), pentru a fi considerate sigure de către FDA.

În cazul băuturilor energizante, conţinutul de cafeină variază între 160 miligrame şi 500 de miligrame.

Băuturile Monster au fost asociate cu decesul a cinci persoane, iar produsele 5-Hour Energy cu 13 reacţii adverse raportate la FDA.

Produsele energizante ale Rockstar şi Red Bull nu au fost asociate cu decese.

Toate cele patru branduri au fost menţionate în legătură cu cazuri de efecte negative apărute după consumul băuturilor energizante, precum creşterea pulsului cardiac şi dureri abdominale.

Datele publicate de FDA se referă la perioada ianuarie 2004-octombrie 2012.

Instituţia nu a publicat informaţii legate de alte produse concurente, precum AMP Energy al PepsiCo.