Autorităţile bancare europene vor publica rezultatele testelor de stres
Începând din data de 4 noiembrie 2014, Banca Centrală Europeană va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro şi, înainte de asta, a dorit să evalueze starea de sănătate a celor mai mari bănci din zona euro printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor şi, de asemenea, a capacităţii lor de a face faţă şocurilor şi stresului.
Exerciţiul ‘garantează că banii deponenţilor sunt în siguranţă iar băncile sunt capabile să acorde credite în economia reală, atât în perioade bune cât şi în condiţii nefavorabile’ scrie EBA într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet. la rândul său BCE susţine că testele actuale sunt ‘mai ample şi mai dure decât orice exerciţiu precedent’, aceasta după ce testele anterioare nu au reuşit să indentifice problemele existente la unele bănci.
‘Pentru ca testele să fie suficient de credibile este nevoie ca mai multe bănci să nu primească notă de trecere’ se arată într-un raport elaborat de analiştii de la ING Bank, potrivit cărora acest lucru este posibil în cazul băncilor din Italia, Grecia, Portugalia şi Cipru.
De asemenea, ministrul austriac de Finanţe, Hans Joerg Schelling a anunţat încă de vineri că grupul bancar austriac Oesterreichische Volksbanken AG (VBAG) ar putea să nu treacă testele de stres. ‘Acest lucru era cunoscut, aşa că nu va fi nicio surpriză în acest sens’ a declarat Schelling.
În cadrul acestor teste BCE a analizat un număr de 130 de instituţii financiare din zona euro şi Lituania, ţară care se va alătura zonei unice începând de anul viitor. Din cele 130 de bănci, 120 vor reveni sub supravegherea directă a BCE începând cu data de 4 noiembrie.
Rezultatele testelor de stres vor fi publicate duminică, 26 octombrie, la prânz, când majoritatea pieţelor financiare sunt închise. Însă băncile au fost informate încă de vineri despre perfromanţele lor, pentru a avea la dispoziţie 48 de ore pentru a se pregăti înainte de publicarea rezultatele testelor.