Autorităţile britanice ar putea intenta acţiuni penale în scandalul manipulării dobânzilor
„Instituţia analizează dacă este cazul să intenteze acţiuni penale în acest dosar”, se arată într-un comunicat, care precizează că aceasta a colaborat cu Autoritatea pentru Servicii Financiare.
Cele două instituţii speră să ajungă la o concluzie în decurs de o lună.
Barclays, a doua mare bancă britanică după active, a anunţat săptămâna trecută că a încheiat un acord cu autorităţile de reglementare din Marea Britanie şi Statele Unite, în urma căruia va plăti 290 de milioane de lire sterline (360 milioane euro) pentru închiderea unei investigaţii legate de manipularea dobânzii LIBOR.
Preşedintele băncii, Marcus Agius, şi-a anunţat luni demisia în urma acestui scandal.
Peste 10 bănci, inclusiv Citigroup, Royal Bank of Scotland şi UBS, sunt anchetate de autorităţi din întreaga lume privind suspiciuni de conspiraţie pentru manipularea dobânzilor.
Indicele LIBOR este calculat de Asociaţia Bancherilor Britanici pe baza estimărilor zilnice a 18 bănci privind costurile împrumuturilor interbancare pe diverse perioade de timp, în diferite monede. Deoarece cifrele înaintate de bănci nu sunt bazate pe tranzacţii reale, indicele poate fi manipulat de traderi.
LIBOR influenţează dobânzile pentru instrumente financiare şi derivate financiare cu o valoare estimată la 350 miliarde de dolari.