Publicaţia Beijing News a dezvăluit săptămâna trecută că navele Sinograin utilizează tancurile petroliere atât pentru transportul de carburanţi cât şi pentru produse alimentare precum ulei de gătit, ulei şi sirop de soia, fără a curăţa tancurile între utilizări. Acest articol a dat naştere la reacţii virulente pe social media pe fondul îngrijorărilor privind contaminarea alimentelor.
Autoritatea chineză pentru Siguranţa Alimentară va avea o întâlnire specială cu Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă din China (NDRC), Administraţia de Stat a Cerealelor şi Rezervelor, şi alte ministere, pentru a discuta şi investiga acuzaţiile, a anunţat televiziune de stat CCTV.
„Întreprinderile ilegale şi persoanele relevante responsabile vor fi pedepsite sever, în conformitate cu prevederile legale, şi nu vor fi tolerate astfel de acţiuni”, a informat CCTV.
Produsele alimentare chineze sunt supuse unor examinări pe plan intern şi extern după o serie de scandaluri, în principal cel din 2008 legat de laptele praf contaminat cu melamină, care este folosită ca materie primă chimică.
Beijingul caută să sporească controalele pentru siguranţa alimentară şi să asigure importatorii că produsele sale sunt sigure, în timp ce unii consumatori chinezi preferă mărcile străine, cu o reputaţie mai bună.
Într-o postare făcută sâmbătă pe reţeaua socială Weibo, Sinograin a anunţat că a ordonat o investigaţie pentru a stabili dacă navele sale de transport, care au plecat sau au intrat în depozitele sale, au respectat reglementările privind siguranţa alimentelor. Unităţile şi vehiculele de transport care au fost descoperite că au încălcat reglementările vor fi oprite imediat şi orice problemă gravă identificată va fi comunicată autorităţilor de reglementare, a adăugat Sinograin.
Luni, CCTV a calificat practicile celor de la Sinograin drept o măsură de reducere a costurilor „echivalentă cu otrăvirea”. „În timp ce Sinograin încearcă să limiteze pierderile, consumatorii sunt în continuare confuzi şi perplecşi”, a scris CCTV într-o postare pe WeChat.
„De obicei, putem evita uleiul de gătit de calitate slabă prin faptul că nu facem compromisuri şi alegem mărci mari sau producători renumiţi. Însă mărcile mari pot avea şi ele scăpări în lanţul de transport, în cadrul căruia carburantul şi uleiurile de gătit sunt amestecate, ceea ce este desigur necunoscut de majoritatea oamenilor”, se mai arată în postarea postului de televiziune.
Un astfel de amestec al produselor „nu numai că este o încălcare flagrantă a legislaţiei privind siguranţa alimentelor, dar arată de asemenea un dispreţ extrem faţă de viaţa şi sănătatea consumatorilor”, susţine CCTV.
Citește și:
Sursa foto: Wikipedia