Autorităţile de la Chişinău dezmint informația că o dronă din Ucraina a lovit zona Tiraspol

17 03. 2024
Drona Tiraspol Moldova Ucraina

„Biroul de Reintegrare a luat legătura cu celelalte autorităţi ale statului, iar în urma examinării imaginilor video şi din schimbul de informaţii, comunicăm că incidentul în cauză este o tentativă de a provoca frică şi panică în regiune. Tehnica militară din imagini nu funcţionează de câţiva ani. Autorităţile de la Chişinău, aflate în contact cu partea ucraineană, nu confirmă vreun atac asupra regiunii transnistrene”, relatează deschide.md, citând reprezentanţi ai Biroului pentru Reintegrare care susţin că aceasta nu este decât o provocare.

Anterior, autoritățile din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria a Moldovei, anunțaseră că o dronă trimisă din Ucraina a lovit o unitate militară de la Tiraspol.

„O explozie a provocat un incendiu pe teritoriul unei unităţi militare la Tiraspol. Constatările preliminare au stabilit că explozia a fost provocată de un atac cu dronă-kamikaze”, a anunţat Ministerul Securităţii de Stat din republica autoproclamată, citat de media ruse şi locale, precizând că aparatul provenea din regiunea ucraineană Odesa.

Site-ul deschide.md a precizat că subiectul a fost acoperit şi de media ucrainene. Imagini cu rămăşiţele dronei au apărut pe canalele de Telegram, mai scrie deschide.md, care anunţă că nu au fost înregistrate pierderi de vieţi omeneşti, citând oficiali din stânga Nistrului.

Conform AFP, televiziunea publică din Transnistria a publicat pe contul său de Telegram o înregistrare video în care poate fi văzut un proiectil care loveşte un elicopter militar, iar aparatul explodează şi ia foc.

Rusia susţine din anii 1990 acest teritoriu separatist din Republica Moldova, ţară pro-europeană şi vorbitoare de limba română din fosta URSS, frontalieră cu Ucraina. Totodată, oficialii de la Moscova afirmă cu regularitate că Republica Moldova şi Ucraina pregătesc provocări sau atacuri.

Autorităţile din Transnistria au cerut la sfârşitul lui februarie Moscovei „măsuri de protecţie” în contextul „presiunii sporite”, potrivit ei, a Moldovei.

Regiunea separatistă este vecină cu regiunea ucraineană Odesa pe care forţele Mosovei nu au reuşit să o cucerească atunci când au invadat Ucraina în februarie 2024. Responsabili ruşi afirmă cu regularitate vor să cucerească acest oraş portuar.

Rusia menţine în prezent în Transnistria 1.500 de militari, potrivit cifrelor oficiale, meniţi să asigure o misiune de menţinere a păcii.