Autoritățile de la Kiev analizează posibilitatea de a impune o nouă taxă companiilor pentru exceptarea angajaților bărbați de la mobilizare

21 06. 2024
ucraina1_50836500

Trei proiecte de lege au fost propuse în cadrul acestui demers de preşedintele comisiei pentru economie a Parlamentului de la Kiev, Dmitro Nataluja. Acesta a introdus astfel conceptul de „rezervă economică” de angajaţi.

Iniţiativa presupune că societăţile vor putea să-şi „rezerve” lucrătorii de care au foarte multă nevoie prin plata către bugetul de stat a 470 de euro (echivalentul în grivne) pentru fiecare dintre aceşti salariaţi.

Propunerea are în vedere criza în creştere de forţă de muncă în Ucraina, provocată de plecările masive din ţară şi de scoaterea bărbaţilor din activităţile productive pentru a fi trimişi pe front în războiul cu Rusia.

O asemenea măsură ar fi complementară mecanismului privind rezervele în prezent în vigoare şi care se bazează, printre alte măsuri, pe cote de mobilizare din diferitele sectoare ale economiei ucrainene în funcţie de importanţa lor, mecanism criticat însă de mediul de afaceri pentru lipsa de transparenţă şi predictibilitate.

Noua „rezervă economică” le-ar asigura companiilor continuarea funcţionării, impulsionând totodată economia şi contribuind la finanţarea armatei, argumentează mediul de afaceri.

Iniţiativa pare să fie de asemenea bine primită de populaţie, îndeosebi de bărbaţii care se tem de mobilizare. Este de exemplu şi cazul unui informatician în vârstă de 35 de ani din oraşul Liov, pe nume Vitali, care afirmă că în ultima jumătate de an s-a ferit să iasă din casă de teama că s-ar putea întâlni pe stradă cu ofiţeri recrutori.

Numeroase imagini video de amator cu bărbaţi ucraineni luaţi cu forţa de pe stradă de ofiţerii de recrutare, acţiuni care uneori conduc la violenţe, au fost postate pe reţelele de socializare.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care i-a demis anul trecut pe toţi comandanţii comisariatelor militare din ţară pentru a elimina un vast sistem corupt prin care bărbaţii încorporabili se sustrag mobilizării, a promulgat în luna mai noi legi care să înlesnească mobilizarea de noi soldaţi, crescând pedepsele pentru cei care se sustrag încorporării, iar vârsta de mobilizare a fost redusă de la 27 la 25 de ani.

În paralel cu mobilizarea din ţară, autorităţile de la Kiev urmăresc să repatrieze bărbaţii apţi de armată, dar care au reuşit să plece din ţară deşi legea marţială adoptată odată cu lansarea invaziei ruse prevede că bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani au interdicţie de a părăsi teritoriul naţional. În cadrul acestui demers, Ucraina a suspendat în aprilie consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării şi care trăiesc în străinătate, cu excepţia celor necesare pentru revenirea în ţară

În timp ce pierderile umane suferite în războiul cu Rusia sunt în continuare păstrate secrete de Ucraina, insuficienţa efectivelor de luptă este considerată de unii analişti drept cea mai serioasă problemă a armatei ucrainene, care trebuie să facă faţă în prezent pe mai multe sectoare ale frontului acţiunilor ofensive ale trupelor ruse ce sunt mai numeroase şi mai bine echipate.