Autorităţile de la Moscova vor să majoreze „taxa de ieşire” pentru firme străine care ies de pe piaţa din Rusia (RBC)
După ce Occidentul a impus sancţiuni Rusiei în urma invadării Ucrainei, Moscova a înăsprit cerinţele pentru ieşirea din ţară, cerând discounturi semnificative la orice tranzacţie, înainte de aprobare, şi preluând la buget o parte din preţul de vânzare, procedură numită de Washington „taxă de ieşire”.
Contribuţiile firmelor străine care au încheiat acorduri pentru a ieşi de pe piaţa rusă au ajuns la aproape 140 de miliarde de ruble (1,51 miliarde de dolari) la 31 august 2024, arată datele bugetare, depăşind deja nivelul de anul trecut, de 116,5 miliarde de ruble.
Iniţial, „taxa de ieşire” a fost stabilită la 10%, apoi a urcat la 15%. Acum, o comisie guvernamentală privind activele străine ia în considerare „o majorare semnificativă”, posibil până la 40%, a informat RBC.
Solicitat să comenteze informaţia, Ministerul de Finanţe a precizat: „Discutăm în mod constant despre eficacitatea activităţii comisiei şi a abordărilor privind analiza tranzacţiilor. În acest moment, nu a fost luată nicio decizie”.
Rusia a înăsprit cerinţele pentru firmele străine care doresc să părăsească piaţa internă ca represalii pentru ofensiva Moscovei în Ucraina. O comisie specială a Guvernului rus trebuie să aprobe toate tranzacţiile majore care implică firme din ţări etichetate „neprietenoase”. În plus, grupurile străine trebuie să-şi vândă activele cu o reducere de cel puţin 50% faţă de preţul pieţei şi să plătească statului rus cel puţin 15% din valoarea estimată a activului în cauză. În plus, este necesară aprobarea personală a preşedintelui rus Vladimir Putin pentru toate tranzacţiile din sectoare strategice precum energia şi finanţele.