Autorităţile de reglementare bancară adoptă reguli mai dure pentru bitcoin

Băncile trebuie să pună deoparte suficient capital pentru a acoperi integral pierderile în cazul în care deţin bitcoin, a propus joi Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară (BCBS), o decizie "conservatoare" care ar putea preveni utilizarea pe scară largă a criptomonedei de către marii creditori, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 10 iun. 2021, 15:07
Autorităţile de reglementare bancară adoptă reguli mai dure pentru bitcoin

BCBS a propus o dublă abordare în privinţa cerinţelor privind capitalul pentru criptoactivele deţinute de bănci, în prima sa reglementare specifică pentru acest sector nou.

Statul El Salvador a devenit miercuri prima ţară din lune care a adoptat oficial bitcoin ca mijloc legal de plată, după ce Congresul a aprobat propunerea preşedintelui Nayib Bukele de includere a criptomonedei. Pe plan global, băncile centrale au avertizat în mod repetat că investitorii în criptomonede trebuie să fie pregătiţi să-şi piardă toţi banii.

Marile economii, inclusiv China şi Statele Unite, au indicat în ultimele săptămâni o abordare mai dură, în timp ce dezvoltă planuri de lansare monedelor digitale bancare centrale (CBDC).

Într-un document consultativ, Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară a indicat că deşi expunerea băncilor la criptoactive este limitată, sporirea continuă a expunerii ar putea majora riscurile la adresa stabilităţii financiare globale din cauza fraudelor, a atacurilor cibernetice şi a spălării de bani, dacă nu sunt introduse cerinţe de capital.

Valoarea bitcoin şi a altor criptomonede este în prezent de aproximativ 1.600 miliarde de dolari pe plan global, un nivel relativ redus comparativ cu nivelul împrumuturilor, derivatelor şi altor active majore deţinute de bănci.

Pentru criptoactive, Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară a propus două grupuri: unul care include anumite active tradiţionale şi stablecoins (monedele stabile) care sunt reglementate conform actualelor reguli, care se aplică bondurilor, împrumuturilor, depozitelor, acţiunilor sau materiilor prime.

Al doilea grup include cripromonedele, cum ar fi bitcoin, care se vor reglementa conform unui „tratament prudenţial conservativ”.

Joseph Edwards, de la firma de brokeraj Enigma Securities, susţine că un mediu global de reglementare pentru criptoactive este pozitiv, deoarece băncile din Europa sunt divizate în privinţa implicării în acest sector.

După anunţul BCBS, bitcoin, cea mai importantă monedă digitală, s-a apreciat cu 1,5%, ajungând la 37.962 dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...