Autorităţile din New York investighează practicile de afaceri cu moneda virtuală bitcoin

Autoritatea de reglementare a sistemului bancar din statul New York a trimis citaţii la peste 20 de companii cu activităţi legate de moneda virtuală bitcoin, în cadrul unei investigaţii referitoare la practicile lor de afaceri, potrivit unor surse apropiate situaţiei, relatează Wall Street Journal.
Economica.net - lun, 12 aug. 2013, 15:31
Autorităţile din New York investighează practicile de afaceri cu moneda virtuală bitcoin

Citaţiile nu implică un comportament incorect al acestor companii, ci doar cererea de informaţii din partea autorităţilor.

Departamentul pentru Servicii Financiare solicită informaţii privind programele de prevenire a spălării banilor, măsuri de protecţie a consumatorilor şi strategiile de investiţii, au arătat sursele.

Instituţia urmează să publice luni o declaraţie prin care să îşi exprime îngrijorarea că firmele care operează cu bitcoin nu respectă reglementările financiare în vigoare.

În consecinţă, statul New York intenţionează să stabilească noi reguli aplicabile monedelor virtuale.

„Considerăm că, din mai multe motive, crearea unor reglementări pentru monedele virtuale va fi în beneficiul acestei industrii”, a scris directorul autorităţii, Benjamin Lawsky, în declaraţia obţinută de WSJ.

Între companiile care au primit citaţii se numără unele dintre cele mai cunoscute nume în această industrie aflată în dezvoltare, cum ar fi Coinbase, BitInstant şi Coinsetter.

Directorii Coinbase şi BitInstant nu au putut fi contactaţi.

Directorul general al Coinsetter, Jaron Lukasiewicz, a declarat într-un email că cererea de informaţii reprezintă o oportunitate pentru companiile din sectorul de profil să deschidă un dialog cu autorităţile de reglementare.

„Vor afla că majoritatea companiilor lucrează să legitimeze bitcoin şi vor să construiască punţi astfel încât autorităţile de reglementare să înţeleagă şi să sprijine astfel de inovaţii financiare”, a spus Lukasiewicz.

Agenţia a trimis citaţii unor companii susţinute de investitori în bitcoin binecunoscuţi, între care Marc Andreessen şi gemenii Cameron şi Tyler Winklevoss, care s-au remarcat prin lupta cu Mark Zuckerberg pentru dreptul de proprietate asupra Facebook.

Bitcoin este cea mai cunoscută dintre monedele virtuale existente şi poate fi tranzacţionată fie privat, între deţinători, fie pe pieţe de schimb speciale create.

Majoritatea monedelor bitcoin sunt tranzacţionate pe o piaţă din Tokyo numită Mt. Gox, unde vineri erau cotate la circa 102 dolari pe unitate.

Autorităţile federale de reglementare au emis în acest an reguli care plasează pieţele de tranzacţionare a monedelor virtuale sub aceleaşi condiţii de prevenire a spălării banilor precum cele aplicate companiilor de transfer de bani, cum este Western Union.

Te-ar mai putea interesa și
Cât costă terenurile agricole din România. NAI: Creșterea ar putea să fie mai moderată decât în ultimii ani
Cât costă terenurile agricole din România. NAI: Creșterea ar putea să fie mai moderată decât în ultimii ani
Deși au cunoscut un deceniu de creșteri cuprinse între 25 și 40% în funcție de zonă, prețurile unui hectar de teren agricol din România rămân, în cea mai mare parte, sub media europeană......
Din 11 noiembrie se plafonează dobânzile pentru credite de consum. Anunț făcut de cel mai mare jucător: Acești clienți vor beneficia de oferte automate
Din 11 noiembrie se plafonează dobânzile pentru credite de consum. Anunț făcut de cel mai mare jucător: Acești clienți ...
Din 11 noiembrie intră în vigoare legea 243/2024 a cărei principală prevedere presupune limitarea costurilor pentru împrumuturile ...
Anunț important pentru sute de mii de români cu credite. Provident, cel mai mare IFN, lansează un card de credit unic în România
Anunț important pentru sute de mii de români cu credite. Provident, cel mai mare IFN, lansează un card de credit unic ...
Provident România, cel mai mare IFN independent de la noi, cu 180.000 de clienți activi și peste 1,2 milioane de clienți ...
Platforma Autovit a intermediat tranzacții de vehicule în valoare de 2 mld. euro în primele nouă luni din 2024
Platforma Autovit a intermediat tranzacții de vehicule în valoare de 2 mld. euro în primele nouă luni din 2024
În primele nouă luni din 2024 au fost tranzacționate aproximativ 95.000 de mașini pe Autovit.ro, cu o valoare totală ...