Autorităţile fiscale române vor avea acces la informaţiile fiscale ale tuturor entităţilor dintr-un grup

Autorităţile fiscale române vor avea acces la informaţiile financiare şi fiscale ale tuturor entităţilor din cadrul unui grup pe care le raportează societăţile mamă în jurisdicţiile de rezidenţă, inclusiv despre filialele sau sediile lor permanente din România, în urma Base Erosion and Profit Shifting - BEPS, la care statul a devenit membru în luna iunie, reiese dintr-un studiu al Deloitte remis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 02 aug. 2017, 11:25
Autorităţile fiscale române vor avea acces la informaţiile fiscale ale tuturor entităţilor dintr-un grup

‘Impactul acţiunilor BEPS va fi resimţit de societăţile din România pe două planuri principale. În primul rând, autorităţile fiscale vor pune şi mai mult accent pe analiza substanţei economice a tranzacţiilor în detrimentul formei acestora. În al doilea rând, va creşte transparenţa fiscală. Din acest motiv, autorităţile fiscale române vor avea acces la informaţiile financiare şi fiscale ale tuturor entităţilor din cadrul unui grup pe care le raportează societăţile mamă în jurisdicţiile de rezidenţă, inclusiv despre filialele / sediile lor permanente din România’, se arată în document.

Dan Bădin, partener coordonator Servicii Fiscale şi Juridice Deloitte România, susţine că autorităţile fiscale române vor avea informaţii mai multe şi mai detaliate pe care le vor putea utiliza în cadrul verificărilor.

‘În acelaşi timp, contribuabilii români trebuie să analizeze structura de business pentru a se asigura că sunt conformi cu noile reguli. De asemenea, trebuie să urmărească mai strict modalitatea de impozitare a profiturilor companiilor, în funcţie de locul în care au loc activităţile economice. Profesioniştii în fiscalitate chestionaţi la nivel global au spus că ritmul alert de implementare a prevederilor BEPS i-a luat prin suprindere în ultimul an. Este de aşteptat ca tendinţa globală să se răsfrângă asupra României’, a concluzionat Bădin.

Conform studiului, modelul de taxare la nivel global se află într-un proces de reaşezare pe alte principii, iar abordarea autorităţilor fiscale în cadrul controalelor devine mai strictă, consideră majoritatea reprezentanţilor grupurilor multinaţionale.

91% dintre respondenţi sunt de acord/foarte de acord că structurile fiscale implementate în prezent se află sub un control mai strict al autorităţilor fiscale comparativ cu anul trecut. De asemenea, 94% sunt de acord/foarte de acord că cerinţele suplimentare de raportare în zona preţurilor de transfer vor creşte substanţial sarcina administrativă de conformare, ca urmare a recomandărilor BEPS.

Un procent de 93% sunt de acord/foarte de acord că autorităţile vor pune accent, indiferent de orice schimbări legislative, pe analizele pentru controale fiscale, ca urmare a dezbaterii actuale despre BEPS.

Aflat la a patra ediţie, studiul analizează şi sintetizează răspunsurile a 460 de directori financiari, manageri de taxe şi alţi profesionişti în fiscalitate din 38 de ţări privind impactul măsurilor din planul împotriva erodării bazei impozabile şi a mutării artificiale a profiturilor în alt stat (Base Erosion and Profit Shifting – BEPS). România a devenit membru asociat al BEPS la începutul lunii iunie 2017.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...