‘(…) în România, deşi numărul de maşini dotate cu tehnici de manipulare a emisiilor depăşeşte cifra de 50.000 de unităţi, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) nu a iniţiat niciun demers în ceea ce priveşte sprijinirea consumatorilor români. FACIAS este singura care a acţionat în instanţă instituţiile statului pentru a le obliga să ia măsuri de sprijinire a consumatorilor români şi de reparare a efectelor asupra mediului. Prin această acţiune, FACIAS a solicitat justiţiei să oblige instituţiile statului să ia măsuri pentru protecţia consumatorilor şi pentru protejarea mediului înconjurător’, precizează organizaţia.
Reprezentanţii FACIAS susţin că, în România, încă nu a fost dat publicităţii raportul comisiei înfiinţate în urmă cu un an, cu scopul de a investiga această problemă.
‘De altfel, nu ştim dacă acest raport a fost finalizat, deoarece în răspunsurile primite de FACIAS acest raport a fost ca şi inexistent. În concluzie, deşi nu este parte la contractele dintre proprietarii de vehicule şi dealerii Volkswagen şi ţinând cont că au fost încălcate o serie de reglementări europene şi naţionale, statul prin instituţiile sale abilitate trebuie să vină în sprijinul clienţilor Volkswagen. Nu în ultimul rând, se pot solicita fonduri pentru a compensa emisiile în exces ale motoarelor diesel şi pentru a stimula comercializarea autoturismelor ecologice, aşa cum s-a întâmplat în SUA’, notează FACIAS.
Federaţia subliniază faptul că în mai multe ţări se iau măsuri pentru combaterea prejudiciilor cauzate de grupul Volkswagen, scandalul emisiilor determinând controale asupra întregii industrii auto internaţionale şi inspecţii guvernamentale la nivel mondial.
În acest sens, organizaţia precizează că, în Irlanda, proprietarii de maşini s-au constituit în grupuri şi au demarat o serie de procese împotriva producătorului german, reclamând în special faptul că acesta nu a furnizat suficiente dovezi şi informaţii proprietarilor.
De asemenea, Asociaţia belgiană de protecţie a consumatorilor Test-Achats a deschis acţiuni colective împotriva grupului Volkswagen şi a importatorului D’Ieteren Auto, cu scopul obţinerii de compensaţii pentru prejudiciile aduse consumatorilor. Asociaţia a decis să susţină şi cauzele individuale, ţinând cont că în Belgia acţiunea colectivă este acceptată doar pentru vehiculele achiziţionate după 1 septembrie 2014, data intrării în vigoare a legii privind acţiunile colective. În prezent, aproximativ 10.000 de consumatori belgieni au iniţiat o acţiune colectivă prin intermediul Test-Achats, împotriva grupului Volkswagen.
În Franţa, deşi unele reclamaţii împotriva Volkswagen au fost respinse, sute de clienţi s-au constituit parte civilă în procesele împotriva producătorului german, iar în Italia, Autoritatea pentru concurenţă a amendat grupul auto german cu 5 milioane de euro. Amenda a fost aplicată din cauza faptului că în reclame consumatorii au fost informaţi greşit cu privire la nivelul de poluare al vehiculelor diesel, informa, la vremea respectivă, agenţia DPA, citată de AGERPRES.
La rândul său, Guvernul britanic a lansat un atac dur asupra Grupului Volkswagen pentru scandalul emisiilor trucate, atât pentru frauda iniţială, cât şi pentru eforturile ulterioare de a muşamaliza efectele acesteia, precizând că nu va tolera un astfel de tratament pentru consumatorii din Marea Britanie şi că proprietarii de vehicule trebuie să fie recompensaţi pentru daunele create.
Conform sursei citate, în Spania, justiţia s-a autosesizat, iar în luna iulie a acestui an a fost prezentat un rechizitoriu privind posibila infracţiune de fraudă derulată chiar pe teritoriul ţării, în fabricile locale (Catalonia şi Navarra), unde sunt produse autoturisme Volkswagen, acţiune ce ar aduce prejudicii atât consumatorilor, cât şi angajaţilor spanioli.
În SUA, în urma acordului de despăgubire aprobat de instanţele americane, Volkswagen a fost obligat să cheltuie 10 miliarde de dolari pentru despăgubirea proprietarilor de maşini afectate, care pot primi între 5.000 şi 10.000 de dolari la răscumpărarea maşinii, plus o amendă de 4,7 miliarde de dolari pentru daunele de mediu.
Totodată, în Coreea de Sud, după efectuarea unei anchete de proporţii, autorităţile au oprit vânzarea a 80 de modele Volkswagen şi au impus o amendă de peste 10 milioane de lire grupului german, acuzat că a falsificat documente referitoare la testele de emisii.
Nu în ultimul rând, Comisia pentru Concurenţă şi Protecţia Consumatorilor din Australia (ACCC) a dat în judecată reprezentanţii grupului german reproşând că 57.000 de automobile dotate cu softul de manipulare a emisiilor au fost vândute în ultimii 5 ani în Australia. Comisia solicită Volkswagen să plătească penalizări financiare, să ceară public scuze pentru lipsa de conduită şi să emită materiale de publicitate corectoare în legătură cu acţiunile sale. În plus, o firmă de avocatură australiană a lansat o acţiune comună, în numele a peste 90.000 de proprietari, pentru cererea de despăgubiri.
Anul trecut, în luna octombrie, Ministerul Mediului anunţa că prejudiciul pe care statul român l-a estimat în cazul Volkswagen pentru cele 105.303 inventariate ca fiind cu probleme se ridică la peste 30 de milioane de euro (123.616.827 lei). Calculul a luat în considerare faptul că taxa auto a fost plătită de cumpărători pentru motorizare Euro 5, iar maşina, în realitate, avea motorizare Euro 4.
Pe de altă parte, defalcat, datele estimate de Grupul mixt de lucru înfiinţat, recent, de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) şi Ministerul Transporturilor (MT) arată că au fost afectate: 1.944 de unităţi VW cu motorizare de 1,2 litri (prejudiciu estimat de 588.626 lei), 38.719 unităţi VW de 1,6 litri (pagubă de 24.487.635 lei) şi 64.640 unităţi VW de 2,0 litri (prejudiciu de 98.540.565 lei).
La vremea respectivă, ministerul de resort preciza că statul român se va îndrepta împotriva constructorului auto pentru recuperarea pagubei, însă instrumentarea efectivă a cazului va începe numai după ce autorităţile germane vor transmite informaţiile oficiale.
Pentru analizarea situaţiei, în septembrie 2015, a fost constituit la nivel ministerial un Grup mixt de lucru format din reprezentanţi de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu, Administraţia Fondului pentru Mediu şi Registrul Auto Român RAR.
Grupul auto german Volkswagen a recunoscut, în toamna anului trecut, că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a forţat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche.