„Avem o colaborare foarte bună cu Banca Mondială cu care derulăm proiecte şi, de asemenea, avem în vedere proiecte viitoare pe Directiva privind evaluarea şi gestionarea riscurilor de inundaţii. În acest sens, suntem deja într-un proces de negocieri cu specialiştii dumneavoastră în ceea ce priveşte această directivă. De asemenea, suntem interesaţi de derularea unor proiecte care să aibă ca scop oprirea sau diminuarea poluării cu plastic în Marea Neagră pentru a crea, astfel, un mediu acvatic sănătos”, le-a spus secretarul de stat pentru ape, Adriana Petcu, oficialilor Băncii Mondiale, potrivit unui comunicat al Ministerului Apelor şi Pădurilor remis joi AGERPRES.
Reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor (MAP) s-au întâlnit joi cu specialiştii Băncii Mondiale, la sediul ministerului. Delegaţia MAP, compusă din secretarul de stat pentru ape Adriana Petcu şi secretarul de stat pentru păduri, Daniel-Constantin Coroamă, şi delegaţia Băncii Mondiale, au apreciat ca fiind pozitivă colaborarea dintre cele două instituţii, apreciind că relaţionarea va fi la fel de bună şi în viitor, se mai precizează în comunicatul citat.
În cadrul întâlnirii s-a discutat despre sprijinul actual al băncii în România, despre o posibilă viitoare angajare între MAP şi Banca Mondială în contextul noii Strategii de Parteneriat între State (2018-2023), în special în domeniul managementului durabil, dar şi al controlului poluării apei şi gestionarea integrată a litoralului în contextul economiei albastre şi încurajarea cooperării regionale în bazinul Mării Negre.
În ceea ce priveşte domeniul păduri, secretarul de stat, Daniel-Constantin Coroamă, a precizat că Ministerul Apelor şi Pădurilor este interesat de derularea unor proiecte axate pe reconstrucţia ecologică a terenurilor degradate şi pe corectarea torenţilor. Totodată, demnitarul român a atins şi subiecte referitoare la pădurile virgine şi programul de urmărire a transabilităţii materialelor lemnoase.
„MAP se află într-o procedură de cartare şi identificare a pădurilor virgine şi cvasivirgine pentru a fi introduse în Catalogul Pădurilor Virgine. Şi dacă tot vorbim despre păduri, România are implementat un Sistem Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase, care permite realizarea controlului originii lemnului, denumit SUMAL, ajutându-ne la stabilirea masei lemnoase fără provenienţă. Acest program se află în curs de dezvoltare, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale”, a menţionat secretarul de stat pentru păduri, Daniel-Constantin Coroamă.
În final cele două delegaţii au apreciat că întâlnirea a fost una constructivă şi au hotărât ca în viitor aceste şedinţe de lucru să continue pentru concretizarea proiectelor comune.