Anunțul privind amenzile a venit de la asociaţii pentru protecţia consumatorilor care au derulat timp de şase ani o campanie împotriva taxelor impuse de companiile aeriene low-cost.
Conform Reuters, amenzile reprezintă o contestare a modelului de afaceri al operatorilor aerieni low-cost, care presupun preţuri derizorii pentru bilete şi adaugă suplimente pentru lucruri precum bagajele de mână mai mari, care erau anterior furnizate gratuit de companiile aeriene tradiţionale.
Ministerul spaniol pentru drepturile consumatorilor a amendat operatorii pentru că au încălcat drepturile clienţilor când au perceput taxe pentru bagajele de mână mai mari, alegerea locurilor sau tipărirea tichetelor de îmbarcare, în timp ce nu permit plăţile în numerar la birourile de check-in sau la cumpărarea de bunuri în avion, au informat asociaţiile pentru protecţia consumatorilor OCU şi Facua, care contestă aceste practici din 2018. Ministerul a demarat o investigaţie în 2023.
Într-un comunicat, OCU a precizat că şi alte ţări europene ar trebui să urmeze exemplul şi să pedepsească aceste „practici abuzive”.
Grupul de aviaţia spaniol ALA, care a confirmat amenzile, s-a grăbit să critice decizia Guvernului deoarece ar încălca reglementările privind piaţa unică europeană şi libertatea companiilor de a-şi stabili propriile preţuri.
„Susţinem dreptul consumatorilor de a alege cea mai bună opţiune de călători. Decizia autorităţilor spaniole va forţa 50 de milioane de pasageri care călătoresc doar cu un mic bagaj sub scaun să plătească pentru servicii pe care nu le doresc”, susţine preşedintele ALA, Javier Gandara.
Reprezentanţii Ministerului spaniol pentru Drepturile Consumatorilor nu au făcut imediat comentarii, cei ai Ryanair, Volotea şi Vueling au refuzat să facă declaraţii privind amenzile, deoarece ALA a vorbit în numele lor.