Autorizaţia de mediu va fi valabilă pe toată durata în care beneficiarii obţin vize anuale

Economica.net
03 07. 2019
a359fd9b5bbbdc677a85443082a4067b_15546800

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri, cu 140 de voturi pentru, 42 împotrivă şi 71 de abţineri, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea articolului 16 din OUG 195/2005 privind protecţia mediului, iniţiat de deputatul ALDE Ion Cupă şi susţinut de ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, şi senatorul ALDE Viorel Ilie.

În expunerea de motive se arată că aceste modificări vor conduce la închiderea unor proceduri de infringement şi vor preveni deschiderea altora de către Comisia Europeană pentru neaplicarea unitară a procedurilor de reglementare, precum şi pentru funcţionarea unor operatori economici fără autorizaţie/autorizaţie integrată de mediu valabilă.

„Prin prezentul act normativ se propune ca valabilitatea autorizaţiilor de mediu şi a autorizaţiilor integrate de mediu să nu mai fie cuantificată în timp (cinci ani, respectiv zece ani) ci să ţină cont de constanţa funcţionării activităţilor economice la parametrii iniţiali, dar cu aplicarea unei vize anuale de către autoritatea de mediu. În acest fel se evită funcţionarea fără autorizaţie de mediu valabilă (procedura de emitere a unei autorizaţii noi depinde de factori independenţi de autoritate şi de operatorul economic, cum ar fi, de exemplu, elaboratorul documentaţiei care stă la baza unei noi autorizaţii). Mai mult decât atât, această viză anuală, care va fi aplicată urmând o procedură aprobată prin ordin al ministrului mediului, va eficientiza şi simplifica controlul conformării activităţilor economice la condiţiile de mediu, având în vedere evaluarea anuală care trebuie efectuată de către operator, cât şi autoritatea de mediu competentă”, se arată în document.

Cornel Zainea (USR) a pus sub semnul întrebării capacitatea instituţională de a emite astfel de vize anuale.

„Ce vrea acest proiect de lege, pe scurt? Toată procedura care trebuia reluată la expirarea autorizaţiei, la fiecare cinci sau zece ani, este înlocuită de o viză anuală. Astfel, autorizaţiile se prelungesc din pix, pe termen nedeterminat, prin obţinerea acestei vize. Susţinătorii legii ne spun că durează prea mult să obţii o nouă autorizaţie. Ne mai spun în expunerea de motive că nu ne putem respecta obligaţiile asumate la nivel european din cauza unei capacităţi instituţionale insuficiente. Pe de altă parte, viza se va aplica urmând o procedură stabilită prin ordin de ministru. Aşa că vă întreb: dacă nu aveţi capacitatea instituţională să treceţi prin procedură de autorizare o dată la cinci sau zece ani, cum veţi avea capacitatea să daţi vize în fiecare an? Cum se vor face controalele?”, a întrebat el.

Conform proiectului, autorizaţia de mediu şi autorizaţia integrată de mediu îşi păstrează valabilitatea pe toată perioada în care beneficiarii lor obţin viza anuală. Scopul aplicării vizei anuale este acela „de a confirma faptul că titularul desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii pentru care a fost emisă autorizaţia de mediu sau autorizaţia integrată de mediu şi că nu au intervenit modificări care să afecteze condiţiile stabilite prin actele de reglementare”.

Procedura de aplicare a vizei anuale se stabileşte prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului. Viza anuală se aplică de către Ministerul Mediului şi, respectiv, Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” pentru autorizaţiile de mediu şi autorizaţiile integrate de mediu care intră în sfera de competenţă a acestora. Viza anuală pentru autorizaţiile care nu intră în sfera de competenţă a Ministerului Mediului şi Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” se aplică de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului sau se deleagă de către aceasta către autorităţile competente pentru protecţia mediului.

Aplicarea vizei anuale se tarifează conform prevederilor legale în vigoare, iar cuantumul acestuia se stabileşte prin ordin al autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, mai prevede documentul.