Autorizaţia ISU pentru Arena Naţională va fi eliberată astăzi – surse

După mai mult de patru luni de schimburi de replici şi de dispute pe avize, agremente şi omologări, Arena Naţională, cel mai scump stadion din România va putea fi deschis astăzi, autorizaţia fiind realizată şi urmează să fie semnată de conducerea ISU Bucureşti-Ilfov potrivit unor surse citate de News.ro.
Economica.net - vin, 18 mart. 2016, 10:11
Autorizaţia ISU pentru Arena Naţională va fi eliberată astăzi - surse

Autorizaţia de securitate la incendiu urmează să fie eliberată astăzi, documentul în forma finală fiind pe masa conducerii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au declarat pentru News.ro surse din cadrul instituţiei. Este ultimul document important din lanţul birocracit înainte de deschiderea Arenei Naţionale. Sunt mai bine de patru luni de când stadionul a fost închis.

Arena Naţională a fost închisă în 6 noiembrie 2015, după ce s-a constatat că funcţiona fără să aibă certificat de siguranţă ISU. Materialul din care fusese realizat acoperişul retractabil nu a putut fi omologat. Tocmai acoperişul care a dus la creşterea substanţială a preţului stadionulu, estimat iniţial la 142.526.000 euro cu TVA.

– În 15 ianuarie, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a anunţat că stadionul Arena Naţională nu poate fi utilizat din cauza acoperişului retractabil care a fost construit fără să existe autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Edilul explica atunci că eliberarea acestui document era imposibilă, dat fiind că materialul din care este construit acoperişul nu este omogolat în România.

„Vreau să lămuresc public de ce s-a ajuns în această situaţie şi cum cel mai scump stadion din România nu poate primi aviz ISU. Contractul iniţial semnat pentru realizarea modernizării stadionului prevedea un acoperiş fix, din tablă. Pentru acest proiect au fost obţinute toate avizele necesare, inclusiv pe cel de la IGSU. Au început lucrările de modernizare, iar pe parcurs a apărut ideea schimbării formei de acoperiş. S-a ajuns astfel ca acoperişul să fie făcut mobil. În acel moment, trebuia schimbat proiectul şi obţinut avizul ISU pe noua formă de acoperiş. Acest lucru nu s-a întâmplat. Acoperişul a fost făcut fără autorizaţie. Contractul a fost mărit pentru realizarea acestui acoperiş, iar între timp au fost semnate două acte adiţionale în valoare totală de 200 milioane de RON”, susţinea Răzvan Sava pe pagina sa de Facebook, în 15 ianuarie.

„Vom vedea dacă se va putea obţine aviz în aceste condiţii. Dacă nu vom obţine avizul nici în aceste condiţii, va trebui să demontăm acoperişul retractabil. Acest lucru înseamnă că trebuie să cheltuim bani publici pentru a repara o prostie făcută de fosta administraţie”, a mai spus Sava.

– Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a anunţat, tot în ianuarie, că Arena Naţională nu va primi autorizaţie de securitate la incendiu până când materialul din care este realizat acoperişul retractabil nu va putea fi omologat în Uniunea Europeană. IGSU a solicitat un document de la constructor din care să reiasă că materialul din care este realizat acoperişul se încadrează în legislaţia europeană.

– În 17 februarie preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, afirma că stadionul ar trebui să primească acordul autorităţilor cât mai rapid.

– A doua zi, adjunctul inspectorului general al IGSU, Benone-Gabriel Duduc, a declarat, după o inspecţie la Arena Naţională, că stadionul s-ar putea redeschide dacă Primăria Capitalei şi organizatorii de evenimente îşi vor asuma măsurile de securitate la incendiu. Mai exact, ar trebui să obţină autorizaţie de la ISU până la 31 decembrie 2016, termen până la care poate funcţiona pe răspunderea beneficiarului.

– Generalul de brigadă Ovidiu Vasilică, inspector general al ISU, a anunţat în 10 martie că, în urma unei discuţii la care au participat vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul de Interne Petre Tobă, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, şi primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava au fost dezbătute mai multe soluiţii pentru Arena Naţională.

„Nu putem vorbi de aviz la momentul actual, vorbim doar de autorizaţii şi au această obligaţie legală până la 31 decembrie. Este vorba despre unele testări la foc, apoi o documetaţie foarte laborioasă, care se cheamă agrement, şi care va fi supusă într-o comisie tehnică, după care ISU Bucureşti-Ilfov va da sau nu va da avizul”, a precizat Vasilică.

– Purtătorul de cuvânt, Alexandru Ichim, preciza, în 19 februarie, că Primăria Municipiului Bucureşti nu poate să îşi asume redeschiderea Arenei Naţionale pe „propria răspundere” şi refuză să facă acest lucru în afara cadrului legal.

– În 22 februarie, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că federaţia îşi asumă răspunderea pentru organizarea meciului cu Spania, din 27 martie, pe Arena Naţională.

„Cred că sunt mai multe persoane care ar trebui să răspundă la fel de ferm, da Federaţia Română de Fotbal îşi asumă răspunderea. Nu îşi asumă răspunderea în orb. Când spunem asta o facem cu toată convingerea şi alături de alte instituţii ale statului, pompieri şi jandarmi. În urma discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului de Interne avem capacitatea să suplimentăm numărul forţelor de ordine pe care îl vom avea pentru meciul cu Spania şi un număr mai mare de stewarzi. Facem tot ceea ce ne stă în putere pentru ca acest meci cu Spania să se joace la Bucureşti în 27 martie. Sper ca Primăria să fie în acelaşi asentiment cu noi, ţinând cont de aceste aspecte, un număr mai mare de pompieri, de jandarmi, de stewarzi”, a spus Burleanu.

– A doua zi, în 23 februarie, Răzvan Burleanu, a trimis o scrisoare către Consiliul General al Municipiului Bucureşti în care cerea o hotărâre pentru ca Primăria Capitalei să-şi asume răspunderea pentru redeschiderea Arenei Naţionale şi ameninţa cu instanţa în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla.

– În 29 februarie, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a anunţat că îşi menţine punctul de vedere de a nu accepta redeschiderea Arenei Naţionale, răspunzându-i astfel preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu, căruia i-a transmis că ar trebui ca mai întâi să citească legea şi apoi să dea ultimatum.

Primarul Capitalei a spus că atât timp cât nu este respectată legea şi cât legea nu ne permite organizarea în siguranţă a evenimentelor culturale şi sportive, îşi va menţine punctul de vedere în ceea ce priveşte redeschiderea Arenei Naţionale.

În aceeaşi zi, Sava i-a cerut, într-un mesaj postat pe Facebook, vicepremierului Vasile Dâncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, să urgenteze schimbarea normelor care stabilesc dacă tipul de material folosit pentru construirea acoperişului Arenei Naţionale este sigur sau nu.

„Stadionul nu are autorizatie de securitate la incendiu. Conform legii, nu putem organiza evenimente sportive fără această autorizaţie. Am văzut că cei de la IGSU încearcă să arunce pisica spunând că se pot organiza evenimente şi în aceste condiţii, cu asumarea răspunderii de către Primăria Municipiului Bucureşti. Eu ştiu că derogările de la lege existau decât în vremea lui Ceauşescu. Nu am auzit ca într-un stat de drept să existe acest concept, adică acolo unde legea prevede ceva, tu să o ignori şi să faci excepţie. Le-am cerut în mod expres celor de la IGSU să îmi spună dacă îndeplinim condiţiile legale pentru a desfăşura activităţi. Le-am cerut să ne spună dacă, strângând acoperişul şi limitând astfel riscurile, îndeplinim condiţiile legale. Nu am primit niciun răspuns scris. Am avut întâlniri cu domnul vicepremier Vasile Dâncu şi domnul ministru Petre Toba. Înţeleg că un guvern tehnocrat nu îşi poate asuma răspunderea politică, dar ei pot, conform legii, să îşi asume rezolvarea problemei stadionului Naţional Arena. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este autoritatea reglementatoare pe acest domeniu”, a scris Sava, pe contul lui de Facebook.

– Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a anunţat, în 1 martie, după refuzul PMB de a redeschide Arena Naţională, că meciul amical România – Spania din 27 martie se va desfăşura pe Cluj Arena, precizând că partida de pregătire cu Lituania (23 martie) s-ar putea juca pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu, tot din Cluj, la Giurgiu sau la Timişoara.

Răspunsul primarului interimar nu a întârziat să apară. „Lumea nu ţine cont de ce înseamnă legislaţie. Se spune că acel material nu are agrement, s-au făcut teste şi spun că acel material este clasa C, adică arde ca hârtia. (…) Nu e vorba să îmi asum responsabilitatea. E vorba să supun 55.000 de oameni la un pericol, lucru pe care nu o să îl fac niciodată”, a spus Răzvan Sava atunci, precizând că materialul urma să fie analizqat într-un laborator din Italia.

– O zi mai târziu, după primirea rezultatelor la testele făcute pe materialul acoperişului la un laborator din Italia, edilul a anunţat că Arena Naţională ar putea fi redeschisă cel târziu în 21 martie deoarece specialiştii au încadrat acest material în clasa B însă trebuie ca Ministerul Dezvoltării eliberează agrementul.

„Îi solicit public domnului ministru Dîncu să grăbească procedurile şi să elibereze agrementul”, a mai spus Sava.

În aceeaşi zi, vicepremierul Vasile Dîncu a afirmat că primarul interimar al Capitalei a vrut „să fie o statuie a legalităţii”.

„Vreau să îi răspund mai complex domnului Sava. Nu am vrut să frâng aşa de la început cariera unui tânăr politician. Înainte de a comunica public am adunat trei ministere care au lucrat la o soluţie alături de ISU, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi reprezentanţi ai Primăriei Capitalei. Am lucrat la un dosar de câteva sute de pagini privind organizarea securităţii spectatorilor la meciul România-Spania. Aveam toate condiţiile, ne pregăteam să anunţăm acest lucru, dar în ultimul moment a venit domnul primar şi ne-a spus că dacă nu schimbăm legea pentru ca el să primească autorizaţie, atunci el nu este de acord pentru că el vrea să respecte legea întru totul”, a declarat, vineri seară, la Zalău, ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Vasile Dîncu adăugând că Sava a folosit tema Arenei Naţionale în scopuri electorale.

În acest context, Sava i-a răspuns lui Dîncu cerându-i să spună care este soluţia legală clară care permite redeschiderea stadionului şi de ce nu a furnizat-o până acum.

– În 6 martie, Ministerul Dezvoltării a transmis un comunicat de presă în care a arătat că agrementul tehnic eliberat din 16 februarie pentru materialul din care este făcut acoperişul Arenei Naţionale este corespunzător şi stadionul poate fi redeschis în baza acestuia.

Ministerul a precizat că pentru eliberarea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru Arena Naţională este necesar agrementul tehnic emis de un laborator atestat, analizat într-o comisie tehnică şi avizat de Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii (CTPC), constituit pe lângă minister.

„În cazul materialului din care este construită copertină stadionului, agrementul a fost elaborat de către Institutul de Cercetări pentru Echipamente şi Tehnologii în Construcţii – ICECON S.A. Bucureşti şi a fost analizat în şedinţa din data de 16.02.2016 a Comisiei de avizare nr.1 a agrementelor tehnice în construcţii. În baza avizului favorabil al comisiei sus menţionate, Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii (…) a emis, în data de 16.02.2016, avizul tehnic pentru agrementul nr. 016-03/484-2016 pentru membrană arhitecturală pentru copertine tip Duraskin clasă C”, se spunea în comunicat.

Ulterior, constructorul Arenei a cerut modificarea agrementului prezentând rapoarte de reclasare într-o categorie superioară emise de un laborator acreditat din Italia.

Reprezentanţii MDRAP explicau însă că, deşi copertina Arenei a obţinut clasa C de certificare, în conformitate cu prevederile legale, prin expertiză întocmită, în anul 2014, de expertul inginer tehnic Dan Dumitrescu, s-a concluzionat că „arderea membranei nu afectează structura metalică de susţinere, că încadrarea în clasă C este acceptabilă şi, în această situaţie, prezintă siguranţă pentru utilizatori”.

În plus, în şedinţele comune la care au participat reprezentanţi PMB, IGSU, ISU Bucureşti şi MDRAP, expertul a precizat că Arena Naţională nu prezintă, chiar în caz de aprindere a membranei, risc pentru utilizatori, şi că pentru construcţia atipică a unui stadion, clasificarea C este corespunzătoare.

Primarul interimar a spus, în replică la comunicatul Ministerului Dezvoltării, că, atât timp cât membrana acoperişului este de clasă C, conform agrementului dat de minister, nu se poate obţine autorizaţia ISU, iar dacă agrementul nu va fi schimbat, pe baza noii expertize, va trebui schimbată membrana.

„Conform legislaţiei, dar şi expertizelor făcute în România, materialul din care este facut acoperişul Arenei Nationale este din clasă C, ceea ce înseamnă că IGSU nu poate elibera autorizaţia de securitate la incendiu pentru că materialul, în caz de incendiu, se transformă în „picături de foc”, spune Sava într-o postare pe Facebook, după ce Ministerul Dezvoltării a indicat că respectiva clasificare a materialului este corespunzătoare şi stadionul nu prezintă risc în caz de incendiu.

Adresându-i-se ministrului Vasile Dîncu, Sava aminteşte că la MDRAP a fost depusă o nouă expertiză, făcută în Italia, la un laborator acreditat UE, care atestă faptul că materialul este de clasă B, „ceea ce ar permite practic ca Arena Naţională să poată lua aprobarea necesară”.

În 7 martie, prim-vicepreşedintele PNL, Teodor Atanasiu, l-a acuzat pe vicepremierul Vasile Dâncu de faptul că încearcă să-l forţeze pe primarul interimar al Capitalei să încalce legea prin redeschiderea Arenei Naţionale pentru meciul de fotbal România-Spania, fără respectarea tuturor exigenţelor legale.

Teodor Atanasiu susţinea atunci că soluţionarea problemei Arenei Naţionale se află exclusiv în atribuţiile Ministerului Dezvoltării Regionale.

– În 10 martie, primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, spunea că nu îi vine să creadă cum de materialul din care a fost făcut acoperişul Arenei Naţionale, cu un certificat al Uniunii Europene, nu are nicio problemă la stadionul din Frankfurt însă nu poate fi omologat în România.

Sorin Oprescu susţinea că toate actele pentru materialul din care este făcut acoperişul Arenei Naţionale sunt în regulă şi nu înţelege de ce prevederile legale nu se aplică unitar în toate statele Uniunii Europene.

– Vicepremierul Vasile Dâncu a declarat duminică, 13 martie, la Pro Tv, că problema Arenei Naţionale se va rezolva, iar cel mai probabil luni Primăria Generală a Capitalei va primi agrementul de funcţionare a stadionului.

„Dacă din 2011 până în 2016, primăria s-ar fi preocupat să aducă buletine de analiză, cum a depus acum, ar fi fost mult mai simplu. Ne-au adus, după un scandal mediatic, în 3 martie, de la un laborator din Italia care e superior celui ISU şi care spune că e de categoria B, deci se pot desfăşura meciuri. Probabil că luni, în cadrul şedinţei Comisiei, agrementul va fi oferit Primăriei şi deci se vor putea desfăşura meciuri în viitor pe Stadionul Naţional”, a declarat Dâncu, la emisiunea „După 20 de ani” difuzată duminică de ProTV.

Vicepremierul a menţionat că existau toate condiţiile ca meciul România-Spania să se desfăşoare pe Arena Naţională.

– Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a anunţat, luni, că a primit agrementul de la Ministerul Dezvoltării, fiind confirmată încadrarea la categoria B de risc la incendiu a copertinei de la Arena Naţională, ceea ce înseamnă că stadionul poate fi deschis, acum fiind aşteptat avizul IGSU, care este doar o formalitate.

Edilul a scris, pe pagina sa de Facebook, că a primit agrementul din partea Ministerului Dezvoltării, în baza solicitării pe care a trimis-o însoţită de expertiza laboratorului din Italia privind încadrarea în categoria de risc seismic şi că este o chestiune de câteva zile redeschiderea stadionului.

Ulterior, într-o conferinţă de presă, Sava a anunţat că dacă în cursul zilei de luni va obţine şi fizic agrementul pentru acoperişul Arenei Naţionale, îl va depune imediat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, astfel că redeschiderea stadionului este o chestiune de zile.

Astfel, Arena Naţională se va redeschide după patru luni în care Primăria a pierdut încasări de peste 400.000 de euro, cărora li se adaugă 600.000 de euro reprezentând cheltuieli de întreţinere şi de administrare tehnică a echipamentelor,

Te-ar mai putea interesa și
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, iar peste 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate......
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură ...
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României