Autorizație finală de la ANRE pentru un nou parc eolian în Dobrogea

16 10. 2024
eoliene-mentenanta

“Autorizaţia de înfiinţare solicitată de societatea EOLENERG PROJECT SRL pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Electrică Eoliană (CEE) Săcele”. Aceasta este una dintre deciziile adoptate de Comitetul de Reglementare al ANRE în ultima sa ședință.

Compania este contolată de de Res Terranet Holding SRL şi Greenvolt Power Wind Poland, cele două companii cumpărând compania anul trecut. Tranzacția a fost avizată de Consiliul Concurenței

La momentul în care ANRE emite autorizația de înființare, dezvoltatorul proiectului trebuie să facă dovada că are finanțarea pentru construcția capacității energetice deci, cel mai probabil acest proiect va fi unul dintre cele care se va finaliza și va produce energie electrică.

Capacitatea energetică ce a primit autozrizația de înființare este un parc eolian situat în comuna Săcele, judeţul Constanţa, cu o capacitate de circa 50 MW, o investiție estimată la circa 260 de milioane de lei. Proiectul a fost dezvoltat în primele sale faze de Renovatio, și a obținut avizul tehnic de racordare de la Transelectrica încă din anul 2021.

Greenvolt deține în România o capacitate de 45 MW operaționali, în fotovoltaic, după ce a cumpărat în 2022 un parc fotovoltaic în județul Giurgiu de la o companie controlată de gigantul sud-coreean Samsung.

“Avem acum în dezvoltare în Romînia un proiect de 250 MW în eolian și un proiect mai mic de 40 MW în fotovoltaic. Pentru proiectul din solar, a cărui construcție va începe în acest an, avem deja semnat un PPA (contract bilateral direct de vânzare-cumpărare de energie – Power Purchase Agreement – n.red.) cu o companie româmească. Cu proiectul de 250 MW din eolian vom participa la licitația pentru CfD (contracte pentru diferență – n.red.)”, ne-a declarat Joao Manso Neto, CEO Greenvolt Group, prezent la București la lansarea pe piața locală a GreenVolt Next, linia de business din cadrul grupului specializată în generarea distribuită.

Parcul de 250 MW ar urma să fie construit în Ialomița, iar proiectul a primit deja avizul tehnic de racordare (ATR).

Citește și:

Vin megawații noi, în sfârșit? Capacitatea proiectelor regenerabile care au toate autorizațiile pentru a produce energie electrică a crescut cu 90% în șase luni