Proiectul modifică de fapt legea taximetriei, o lege apărută acum 11 ani şi modificată, şi introduce în categoria contravenţiilor sancţionate cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei „persoanele fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public de persoane cu un autoturism, fără respectarea prevederilor art. 7” din legea 38/2003, legea taximetriei. La acel articol 7 se specifică foarte clar că „transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere se poate executa numai de transportatori autorizaţi”. Cu alte cuvinte, practica autostopului cu maşina personală este considerată acum contravenţie, chiar dacă, cel mai probabil, principalii vizaţi nu sunt cei care iau o persoană de pe marginea străzii, ci pe cei care fac o afacerre din asta şi fac transporturi neautorizate chiar şi cu microbuze.
Vezi aici proiectul de ordonanţă
Proiectul este de fapt o reeditare a unuia mai vechi, apărut la finalul anului trecut. Atunci, prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul a vrut să introducă aceast interdicţie, dar proiectul nu a fost aprobat.
Iată cum motiva atunci Guvernul necesitatea sa: „existenţa unor practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afectează în mare măsură atât transportul local cât și transportul județean”, „aceste practici ilicite determină efecte negative majore asupra activității economice a întreprinderilor autorizate, cât și asupra siguranței circulației rutiere”, „menţinerea acestei stări de fapt prin perpetuarea practicilor ilicite afectează profund activitatea întreprinderilor autorizate și mediul concurenţial, având un impact negativ inclusiv asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate desfășurate de către persoane fizice și juridice”.