„Echipele UMB și ale partenerului bosniac Euro-Asfalt continuă lucrările la portalurile de acces/ieșire ale tunelurilor de pe sectorul Margina – Holdea al autostrăzii A1 Lugoj – Deva”, transmit cei de la DRDP Timișoara.
Potrivit lor, cele două structuri vor fi unice în România, prin prisma deschiderii foarte mari de intrare în tuneluri. Practic, de pe autostradă se va intra direct în tunel, pe două benzi și pe banda de urgență (11,35 metri/sens).
„Când va începe efectiv forarea tunelului 1, se va lucra pe o lungime de 75 de centimetri sau maxim 1 metru. Lucrările se vor executa la adăpostul unor „umbrele de țevi” înclinate, cu o lungime de 15 metri și o suprapunere de 4 metri. La fiecare 75 centimetri de forare, se montează plase, se introduc ancore și se injectează, sub presiune, beton special, cu ajutorul mașinilor de torcret”, explică DRDP Timișoara.
Ei adaugă că se va lucra cu asigurarea unor măsuri deosebite pentru siguranța muncitorilor. De asemenea, specialiști în geologie vor fi mereu pe șantier pentru a clasifica natura terenului și indicarea tehnologiei de execuție.
„Acestea sunt doar câteva din detaliile tehnice despre lucrările care se vor face la tunelurile de pe A1, la limita județelor Timiș și Hunedoara. Pe parcursul evoluției șantierului, vom reveni și cu alte aspecte interesante despre aceste structuri”, dau asigurări cei de la DRDP Timișoara.
Tot luna aceasta, si secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunța start bun pe secțiunea – lipsă Margina – Holdea din lotul 2 al A1 Lugoj – Deva. Finanțat prin PNRR, acest „lot al urșilor” ar trebui să fie gata în 2026.
Potrivit lui, au fost achiziționate și aduse în șantier 5 linii complete de utilaje noi pentru realizarea forajului tunelurilor (vor fi 10 linii în total), iar la mijlocul lunii decembrie va începe primul foraj la primul fir de tunel și vor fi deschise, în total, 8 fronturi de lucru de foraj pentru ca realizarea tunelilor să ne permită darea în trafic la finalul anului 2026. Metoda folosită va fi cea austriacă, ca și în cazul tunelului Momaia de pe Secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu – Pitești.
Principalele lucrări ce vor fi realizate sunt:
– aproape 10 km lungime
– 3 viaducte
– 2 pasaje
– 23 podețe
– 1 Centru de Întreținere și Coordonare
– 2 tuneluri cu o lungime totala de 2,13 km, formate din câte două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație, cu platformă de 11,25 m
„Este unul dintre loturile pe care le vom finaliza în 2026, fiind finanțat din PNRR și depunem toate eforturile în acest sens. Totodată, ne menținem ținta ca odată cu finalizarea loturilor montane Sibiu – Pitești să circulam în 2028 la nivel de autostradă de la Constanța la Nădlac”, anticipează secretarul de stat.
În octombrie, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu anunța că firmele lui Dorinel Umbrărescu începuseră lucrările la portalurile de acces ale tunelurilor de pe lotul Margina – Holdea din Autostrada Lugoj – Deva. Potrivit estimărilor acestuia, bucata – lipsă din A1 ar putea fi gata mai deveme de finalul anului 2026.