Autostrada A1 Lugoj – Deva: UMB lucrează non-stop cu bosniacii la „tunelurile pentru urși” VIDEO

Asocierea de constructori români și bosniaci a început lucrările 24h/24h, 7 zile pe săptămână la cele două galerii ale tunelului de pe secțiunea Margina - Holdea (A1), a anunțat joi ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.
Anemona Andone - joi, 27 feb. 2025, 11:36
Autostrada A1 Lugoj - Deva: UMB lucrează non-stop cu bosniacii la

Potrivit lui Grindeanu, 600 de persoane și 300 de utilaje sunt acum mobilizate pe întregul șantier, cu o lungime totală de 13,13 km.

a1 tunel umb

Sectorul de autostradă Margina – Holdea din A1 Lugoj – Deva este compus din două secțiuni:

– secțiunea E (9,13km), pe care se construiește tunelul forat, format din două galerii pe sens (fiecare galerie are o lungime de aproximativ 2,12 km),
– secțiunea D, cu o lungime de 4 km, unde trebuie finalizate lucrările din contractul anterior.

Și directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, a transmis joi imagini de pe aceste șantier, unde lucrează asocierea româno – bosniacă SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL – SC SA&PE Construct SRL – Euro-Asfalt DOO.

Potrivit lui Pistol, constructorii desfășoară lucrări la:
– terasamente (sapaturi, umpluturi, îmbunătățiri strat)
– structuri ( foraje, armare, cofrare, betonare)
– galeriile tunelurilor
– scurgerea apelor
– utilități

 

Lucrările la secțiunea – lipsă Margina – Holdea din Autostrada A1 Lugoj – Deva vor fi terminate până în septembrie 2026, estimează ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că această secțiune, ce include faimoasele „tuneluri pentru urși”, este construită de UMB în asociere cu o firmă din Bosnia și este finanțată prin PNRR.

tunel a1

„La acest moment nu există niciun element concret care să justifice modificarea datei de finalizare a lucrărilor mai târziu de septembrie 2026, așa cum este termenul contractual”, transmite Sorin Grindeanu, într-un răspuns pentru deputatul PNL de Cluj, Radu Marin Moisin.

Grindeanu a amintit că lucrările la Autostrada A1 Lugoj – Deva lot 2, secțiunea E1, au început încă din 29 aprilie 2024, iar la zona cu tuneluri din 25 septembrie 2024.

În noiembrie 2024, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara a transmis imagini de pe șantierul lotului – lipsă Margina – Holdea din Autostrada Lugoj – Deva, prezentând detalii tehnice despre viitoarele tuneluri peste care vor putea circula nestingherite mamiferele mari.

Cele două structuri vor fi unice în România, prin prisma deschiderii foarte mari de intrare în tuneluri. Practic, de pe autostradă se va intra direct în tunel, pe două benzi și pe banda de urgență (11,35 de metri/sens).

„Când va începe efectiv forarea tunelului 1, se va lucra pe o lungime de 75 de centimetri sau maxim 1 metru. Lucrările se vor executa la adăpostul unor „umbrele de țevi” înclinate, cu o lungime de 15 metri și o suprapunere de 4 metri. La fiecare 75 centimetri de forare, se montează plase, se introduc ancore și se injectează, sub presiune, beton special, cu ajutorul mașinilor de torcret”, explica DRDP Timișoara.

Primul tunel UMB, pe Autostrada A1 Lugoj – Deva

tunel a1

Lotul Margina – Holdea va include 2,13 kilometri de tunel cu două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație cu o platformă de 11,25 m.

Pe 14 octombrie 2022, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii – lipsă (9,13 km) din lotul 2 din Autostrada A1 Lugoj – Deva. Asocierea S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SA & PE CONSTRUCT S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o. a fost declarată câștigătoare, cu o ofertă financiară de 1,83 de miliarde de lei fără TVA.

Finanțarea este asigurată prin PNRR, iar durata contractului este de 45 de luni, din care 11 luni perioada de proiectare și 34 de luni perioada de execuție a lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani.

După finalizarea lucrărilor pe acest lot, șoferii vor putea circula neîntrerupt pe autostradă de la Sibiu la Nădlac, granița cu Ungaria.

Te-ar mai putea interesa și
Fostul CEO la Volvo, Hakan Samuelsson, va reveni, de azi, la conducerea companiei
Fostul CEO la Volvo, Hakan Samuelsson, va reveni, de azi, la conducerea companiei
Volvo Cars l-a numit din nou duminică în funcția de director executiv pe Hakan Samuelsson, care a fost CEO al companiei între 2012 și 2022, după ce grupul a avertizat luna trecută că ar putea......
Alin Burcea, președintele ANAF, nu e optimist în ceea ce privește anul turistic 2025
Alin Burcea, președintele ANAF, nu e optimist în ceea ce privește anul turistic 2025
Previziunile pentru sezonul turistic din 2025 nu sunt prea optimiste nici la nivel național, unde se va resimți reducerea ...
Secretele Mazda6e, cel mai nou model electric din gama mărcii nipone
Secretele Mazda6e, cel mai nou model electric din gama mărcii nipone
Japonezii au prezentat Mazda6e la expoziția auto la Bruxelles din ianuarie și acum dezvăluie câteva dintre secretele ...
Edward Crețescu, președintele ANIS: Dacă nu era IT-ul, România intra direct în recesiune
Edward Crețescu, președintele ANIS: Dacă nu era IT-ul, România intra direct în recesiune
Fără industria de IT, care are o contribuție de 8% în PIB, România ar fi intrat în ultimii ani direct în recesiune, ...