„Este un termen un pic optimist, din punctul meu de vedere, știind care sunt caracteristicile tehnice acolo”, a declarat marți Gabriel Budescu la evenimentul ZF Logistică, Transporturi și Automotive 2025, întrebat dacă se menține termenul de 2028 pentru finalizarea A1 Sibiu – Pitești.
Directorul general al CNIR, fost director în cadrul CNAIR, a preconizat însă că anul acesta vor începe cu siguranță lucrările și pe ultima secțiune, respectiv secțiunea 3, chiar dacă nu pe toată lungimea sa.
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu prezenta luna trecută situația la zi pe Autostrada A1 Sibiu – Pitești, „cea mai așteptată autostradă de români”.
Acesta amintea că, pe secțiunea 1, lucrurile sunt încheiate, de la Sibiu la Boița. E dat în circulație în urmă cu mai bine de doi ani.
„Secțiunea 2, de la Boița la Cornetu – secțiunile 2 și 3 sunt cele mai dificile, de la Boița la Cornetu și de la Cornetu la Tigveni. Vestea bună este că a început să se lucreze pe ambele loturi amintite mai devreme. Ba chiar pe lotul 2, cel de la Boița la Cornetu, a fost livrată prima grindă transversală și lucrurile intră în ritmul de care avem nevoie”, explica Grindeanu.
Despre secțiunea 4, de la Tigveni la Curtea de Argeș, șeful Transporturilor a amintit că a fost terminat primul tunel (firul „Daniela” – n.r.) și că în curând va fi finalizat și tunelul 2 (firul „Alina” – n.r.).
„Acolo avem un progres deja spre 70%. Mă aștept să fie finalizată această lucrare undeva într-un an de acum încolo, maxim”, mai spunea Grindeanu.
Iar secțiunea 5, cea de la Curtea de Argeș la Pitești, jumătate din ea a fost dată în trafic, de la Pitești la Băiculești, cealaltă jumătate, de la Băiculești la Curtea de Argeș – undeva în mai, maxim început de iunie, vor fi dați în circulație și restul de 15 – 16 kilometri, estima Grindeanu.
Secțiunea 1 Sibiu – Boița, dată deja în trafic, a fost construită de Porr, aceeași companie care execută acum lucrări pe secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș, ce include primul tunel veritabil de autostradă din România.
Secțiunea 2 Boița – Cornetu este construită de turcii din asocierea Mapa – Cengiz.
Italienii de la WeBuild construiesc celalalte loturi, respectiv secțiunea 3 Cornetu – Tigveni și secțiunea 5 Pitești – Curtea de Argeș.