Autostrada A1 Sibiu – Pitești: 50% din piloții viaductului de la Boița au fost forați

Lucrările evoluează bine la viaductul de la Boița din secțiunea 2 a A1 Sibiu - Pitești, informează Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Anemona Andone - mar, 03 dec. 2024, 19:28
Autostrada A1 Sibiu - Pitești: 50% din piloții viaductului de la Boița au fost forați

Stadiul lucrărilor executate la viaduct este de 50% din piloții forați și peste 30% din radiere, precizează șeful CNAIR.

 

Viaductul de la Boița va avea o lungime totală de 650 m, din care 140 m deschiderea centrală.

Fabrică nouă pentru grinzile structurilor secțiunii 2 Boița – Cornetu a A1

a1

În paralel, asocierea de constructori turci (Mapa – Cengiz) desfășoară activități pentru operaționalizarea fabricii în care se vor confecționa tabliere metalice și grinzi de beton, mai spune Cristian Pistol.

Potrivit lui, până la finalul anului, în această fabrică vor fi produse primele elemente necesare structurilor de pe secțiunea 2 (Boița – Cornetu) a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești.

În august, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunța că asocierea de constructori din Turcia (Mapa Insaat Ve Ticaret AS – Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret AS) forase primii 600 de metri necesari pilonilor care vor susține fundația viitorului viaduct de la km 13+500 (zona localității Boița).

Amintim că, pentru construcția secțiunii 2 Boița – Cornetu, a fost închisă vara aceasta circulația pe Valea Oltului pe timpul zilei, timp de aproape o lună. În această perioadă, antreprenorul din Turcia a trebuit să defrișeze aproximativ 10 ha de pădure aflată în zonele critice și să asigure traseele necesare proiectării și execuției.

În aprilie 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a emis autorizație de construire pentru secțiunea 2 Boița – Cornetu din Autostrada Sibiu – Pitești (A1), mai exact pentru primul kilometru dinspre Boița. Aici urmează să fie construit un viaduct de 650 de metri. Amintim că asocierea Mapa – Cengiz a câștigat contractul pentru acest lot montan din prima autostradă transcarpatică a României.

7 tuneluri pe secțiunea 2 Boița – Cornetu

Pe cei 31,33 km ai secțiunii 2 vor fi construite inclusiv:
– 49 de poduri și viaducte;
– 7 tuneluri cu lungimi cuprinse între 250 m și 1590 m;
– 1 ecoduct (210 m) în zona localității Lazaret, care va traversa râul Olt, calea ferată și DN7.

Autostrada Sibiu – Pitești (A1) va avea o lungime de 122 de km, este împărțită în 5 secțiuni, dintre care Secțiunea 1: Sibiu – Boița (13,17 km) a fost dată în trafic în decembrie 2022. Autostrada Sibiu – Pitești va lega Centrul și Vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind parte importantă a Coridorului de Transport Pan-european nr. IV.

Te-ar mai putea interesa și
Metrorex și-a bugetat pierderi de 180,83 de milioane de lei pentru acest an, similare cu cele din 2024
Metrorex și-a bugetat pierderi de 180,83 de milioane de lei pentru acest an, similare cu cele din 2024
Metrorex estimează pentru anul în curs o pierdere de 180,83 de milioane de lei, în scădere cu 0,21% faţă de nivelul pierderii preliminate în 2024, în valoare de 181,21 de milioane de lei,......
Războiul valutar bate la ușă? Dedolarizarea accelerează pe fondul tensiunilor comerciale globale
Războiul valutar bate la ușă? Dedolarizarea accelerează pe fondul tensiunilor comerciale globale
Dacă tarifele vamale nu sunt decât vârful aisbergului? Administrația Trump pare hotărâtă să pună capăt erei în ...
ANM: Ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor evolua pe ansamblu normal în cea mai mare parte a teritoriului agricol
ANM: Ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor evolua pe ansamblu normal în cea mai mare parte a teritoriului agricol
Rezerva de umiditate în ogor se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte ...
Exporturile Indiei de diamante au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani
Exporturile Indiei de diamante au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani
Exporturile Indiei de diamante tăiate şi şlefuite s-au prăbuşit în anul fiscal 2024/25, care s-a încheiat la 31 martie, ...