A7 Buzău – Focșani, termene contractuale pentru finalizarea lucrărilor:
Lotul 1: mai 2025
Lotul 2: decembrie 2025
Lotul 3: decembrie 2025
Lotul 4: mai 2025
Termenele contractuale inițiale erau august 2024, respectiv aprilie 2025.
Extensiile de timp au fost acordate „din cauza schimbării gropilor de împrumut și a unor utilități identificate suplimentar pe traseu”, ne-au explicat reprezentații CNAIR.
Potrivit lor, chiar dacă au fost acordate aceste extensii, grupul UMB va finaliza în 2024 lucrările la tronsonul Buzău – Focșani din Autostrada Moldovei.
Amtinim că extensii de timp au obținut și constructorii loturilor 1 și 2 din Autostrada Ploiești – Buzău, programate de asemenea pentru inaugurare în 2024.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis vineri imagini cu tronsonul A7 Buzău – Focșani, pe care vrea să îl dea în trafic în 2024. „Lucrările evoluează foarte bine pe șantierul Autostrăzii Buzău – Focșani! În acest ritm, deschiderea în acest an a circulației pe toate cele 4 loturi (82,44 km) este din ce în ce mai sigură”, a transmis, pe Facebook, Cristian Pistol, directorul general al CNAIR.
Potrivit lui, mobilizarea UMB este foarte bună și la podul peste râul Buzău, unde acum se fac lucrări de cofrare și de armare a plăcii. Cu toate acestea, podul peste râul Buzău „va fi dat în circulație anul viitor și va face legătura cu lotul 3 al Autostrăzii Ploiești – Buzău”, a menționat șeful CNAIR.
Întrebați cum se va deschide lotul 1 Buzău – Vadu Pașii anul acesta fără podul peste râul Buzău, reprezentanții CNAIR au răspuns: „descărcare provizorie în DN2”.
Podul peste râul Buzău (1,36 km), construit pe tronsonul 1 Buzău – Vadu Pașii, va fi unul dintre cele mai lungi din țară.
Primele inaugurări pe Autostrada Moldovei A7 vor avea loc anul acesta pe loturi construite de UMB, din tronsonul Buzău – Focșani, au spus în august pentru ECONOMICA.NET reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).