Autostrada A8 Tg Mureș – Tg Neamț: Contractul pentru completarea studiului de fezabilitate se scumpește cu 14%
Înaintea aplicării acestei majorări, valoarea contractului se ridica la 17,58 de milioane de lei. Suplimentarea valorii cu 2,5 milioane de lei a fost efectuată în baza prevederilor O.U.G. nr. 64/2022 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, se arată în anunțul publicat miercuri în SEAP.
Circumstanţele imprevizibile care au condus la necesitatea iniţierii modificării în cauză sunt:
a) criza economică post-COVID;
b) criza energiei;
c) criza suplimentară ca urmare a conflictului militar din regiunea Mării Negre.
Amintim că pentru completarea studiului de fezabilitate al A8 Tg Mureș – Tg Neamț a fost semnat contract cu Ingeneria Especializada Obra Civil e Industrial.
Pe 20 septembrie 2023, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii III Leghin – Tg Neamț (29,91 km) a Autostrăzii Unirii A8 cu firmele lui Dorinel Umbrărescu.
Pe 19 iulie, Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, a anunțat că asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade a fost desemnată câştigătoare a contractului pentru proiectarea şi execuţia secţiunii III a Autostrăzii Târgu Mureş – Târgu Neamţ, cu preţul de 1,56 de miliarde de lei, fără TVA.
Astfel, firmele lui Dorinel Umbrărescu trebuie să finalizeze lucrările, finanţate prin PNRR, în termen de 30 de luni, din care șase luni este perioada de proiectare şi 24 de luni este perioada de execuţie a lucrărilor, pentru cei 29,91 km ai acestei secţiuni (Leghin-Târgu Neamţ) care face parte din A8 (Târgu Mureş – Târgu Neamţ – Iaşi- Ungheni).
În ceea ce privește capătul vestic al Autostrăzii Unirii A8, respectiv Secțiunea Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (22 km) și legătura la A3 (2,4 km), la licitația de proiectare și execuție au fost depuse opt oferte în aprilie, procedura de evaluare urmând să se încheie până pe 19 octombrie, potrivit datelor actuale din SEAP.
De asemenea, pe 22 septembrie 2023, au fost avizați în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii indicatorii tehnico-economici ai secțiunii 2 Miercurea Nirajului – Leghin a Autostrăzii Târgu Mureș – Târgu Neamț (Autostrada Unirii A8), a informat atunci secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu. Cu o valoare estimată de 7,5 miliarde de euro, această secțiune montană de 159 kilometri reprezintă cel mai scump proiect de autostradă din România.
Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț face parte integrantă din rețeaua Pan-European TEN – T Core care traversează România de la vest la est, pe ruta Ungheni Frontieră – Iași – Tg. Neamț – Tg. Mureș – Nădășelu – Suplacu de Barcău – Borș Frontieră.