Autostrada A9 Timișoara – Moravița va fi legată de Serbia printr-o șosea de 2,1 km, finanțată prin fonduri de mobilitate militară
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în calitate de solicitant, a elaborat și depus, în data de 20 septembrie 2023 Aplicatia de Finanțare pentru proiectul „Proiectare și execuție Autostrada Timișoara – Moravița- Sector graniță” în vederea obținerii unui grant alocat prin prin CEF-T-202-MILMOB —LUCRARI (CEF 2 Transport – Adaptarea retelei rutiere TEN – T la utilizarea duală civilă – apărare; Pachetul Mobilitate Militară). CEF 2 – Pachetul de mobilitate militară promovează acțiuni care contribuie la adaptarea infrastructurii de transport pentru a permite deplasarea trupelor și echipamentelor militare.
Obiectivul general al proiectului este: construirea unei noi infrastructuri de transport amplasate pe rețeaua TEN-T din România, precum și a conexiunii transfrontaliere dintre România și Serbia, pentru a asigura un trafic rutier fluid și o stare tehnică corespunzătoare, în conformitate cu cu reglementarile in vigoare, informează CNAIR într-un comunicat publicat pe 25 septembrie.
Obiectivul specific al proiectului este: construirea unei autostrăzi cu 2×2 benzi de circulatie, conform prezentului formular de cerere, parte a Rețelei Centrale TEN-T, pentru utilizarea dublă a infrastructurii de transport, în scopul îmbunătățirii atât a mobilității civile, cât și a celor militare.
Lungimea totală a autostrăzii este de 2,1 km. Proiectul mai include 3 poduri, 1 nod rutier, 1 centru de intretinere si 1 punct de frontiera cu o suprafata de 29 de hectare.
Implementarea proiectului va conduce la îmbunătățirea condițiilor de trafic, la reducerea costurilor de exploatare a vehiculelor, precum și la o reducere semnificativă a timpului de călătorie.
Valoarea totală a proiectului este de 266,58 milioane de euro, din care contributia Uniunii Europene este de 133,29 milioane de euro .
Nr. Proiect: 101157746.
Durata proiectului: 36 de luni.
CITEȘTE ȘI: