În Masterplanul pe transport, varianta Bacău – Brașov este prevăzută pentru exercițiul financiar care începe în 2020. În schimb, Comisia Europeană a acceptat să finanțeze încă din acest exercițiu financiar partea de pregătire a proiectelor, pentru a se evita eventuale probleme de mediu, iar coridorul să fie liber de sarcini, mai scrie sursa citată.
Contactat de către ECONOMICA.NET, Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a confirmat că încep procedurile pentru scoaterea la licitaţie a studiului de fezabilitate pentru Autostrada Braşov – Bacău.
„Săptămâna aceasta trimitem la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) spre verificare şi validare documentaţia necesară lansării în licitaţie publică a contractului pentru elaborarea SF şi PT în vederea construirii Autostrăzii Braşov – Bacău”, a spus reprezentantul CNAIR.
Această licitaţie ar fi trebuit să fie lansată încă din primăvara anului trecut, conform estimărilor de la acea dată.
Noua şosea de mare viteză este încadrată atât în Autostrada Sibiu – Braşov – Bacău, denumită şi A13, dar şi în noua autostrada Braşov – Bacău – Iaşi.
Pe bucata de la Sibiu la Făgăraş este în derulare un contract pentru realizarea studiului de fezabilitate, încheiat cu firma Consitrans.
În ceea ce privește costurile, autostrada Bacău – Brașov a fost estimată la 2,1 miliarde de euro, fiind cea mai ieftină variantă care să lege Moldova de vestul țării.
Mai mult, Autostrada Braşov – Bacău este singurul proiect rentabil de autostradă peste Carpaţii Orientali şi care s-ar califica pentru finanţare europeană, după cum au relatat surse oficiale pentru ECONOMICA.NET încă din toamna anului trecut.
Concluzia rezulta dintr-o analiză realizată la cererea CNAIR în cadrul acordului de asistenţă PASSA, încheiat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI).