„Am eliberat astăzi certificatul de urbanism pentru executarea lucrărilor „Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Autostrada Brașov- Bacău ”, inclusiv rețele de utilități, din culoarul pe care îl va traversa această investiție- A13. Le mulțumesc primarilor din municipiul Onești și în comunele Oituz, Bogdănești, Helegiu, Gura Văii, Parava, Răcăciuni, Pârgărești, Tîrgu Trotuș, Bârsănești și Orbeni, pentru că au înțeles să se mobilizeze exemplar pentru eliberarea avizelor necesare”, a scris Valentin Ivancea pe pagina proprie de Facebook.
Anunțul președintelui CJ Bacău vine după ce săptămâna trecută președintele PSD Bacău Dragoș Benea s-a declarat nemulțumit de întârzierile în proiectarea A13.
„Indiferent de întârzierile generate de proiectantul lucrării, împreună cu echipa CJ, voi face tot ce depinde de noi, astfel încât să nu existe nicio întârziere cauzată de vreo inerție administrativă la nivelul județului, pentru ca acest proiect, crucial pentru Bacău, să fie implementat”, a mai spus Ivancea.
Contractul privind studiul de fezabilitate și proiectarea Autostrăzii Brașov – Bacău (A13) se prelungește cu patru luni, a anunțat săptămâna trecută președintele PSD Bacău, Dragoș Benea. Termenul inițial pentru finalizarea etapei de proiectare era ianuarie 2023.
„Proiectantul autostrăzii A13 Bacău – Braşov, Search Corporation, a solicitat prelungirea contractului de proiectare cu un an (350 de zile!), invocând dificultatea realizării studiilor geotehnice, precum şi lipsa firmelor specializate în efectuarea de foraje”, a scris joi Dragoș Benea pe pagina proprie de Facebook.
Potrivit lui, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a redus la o treime solicitarea proiectantului, diminuând-o la 4 luni (123 de zile). „Dar chiar şi aşa vorbim despre timp prețios pierdut pe acest obiectiv de infrastructură fundamental pentru dezvoltarea județului Bacău şi a întregii Moldove!”, a mai spus șeful social-democraților din Bacău.
Anterior acestor declarații, reprezentanții CNAIR au spus pentru ECONOMICA.NET că termenul pentru finalizarea proiectării Autostrăzii Brașov-Bacău este primul trimestru al anului 2023, iar lansarea procedurii pentru execuția Autostrăzii Brașov – Bacău va fi demarată ulterior finalizării serviciilor de proiectare. „În conformitate cu prevederile din Contractul de servicii pentru “Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru “Autostrada Brașov – Bacău”, perioada aferentă finalizării etapei de proiectare (elaborare SF / elaborare PAC/ elaborare PTE și pregătirea documentației de atribuire a contractului de execuție lucrări) este trimestrul II, 2023„, anticipau reprezentanții CNAIR.
În data de 10 decembrie 2021, Consiliul Tehnico-Economic al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. a avizat Studiul și Raportul Alternativelor de Traseu – Analiza Multicriterială de Traseu Etapa 2, în cadrul căruia a fost definitivat traseul obiectivului de investiție Autostrada Brașov – Bacău. În perioada imediat următoare vor începe investigațiile de teren (Studii Geotehnice, Topografice și Arheologice).
În situația în care prestatorul nu furnizează serviciile stabilite prin contract sau serviciile sunt necorespunzătoare, CNAIR este îndreptățită să pretindă penalități pentru fiecare zi de întârziere până la momentul îndeplinirii obligațiilor contractuale. Valoarea penalităților este de 0,01%/zi din prețul contractului până la îndeplinirea obligațiilor contractuale, au precizat reprezentanții CNAIR.
CNAIR a semnat pe 22 mai 2020 contractul „Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Autostrada Brașov – Bacău”.
Contractul în valoare de 20,09 milioane de lei, fără TVA a fost semnat cu Asocierea Search Corporation SRL & Primacons Group SRL.
Durata contractului este de 30 luni, din care:
– 18 luni pentru elaborarea studiului de fezabilitate,
– 8 luni pentru elaborarea proiectului tehnic de execuție
– 4 luni pentru acordarea serviciilor de asistență tehnică cu privire la procesul de achiziție al contractului/lor de lucrări și pentru obținerea finanțării aferente lucrărilor.
Sursa de finanțare: fonduri europene nerambursabile.