Autostrada Bucureşti-Braşov: Lucrările încep luna aceasta cu bani de la bugetul statului

Economica.net
11 06. 2015
autostrada_640x480_41307700_06746900_85221200

‘În luna iunie, adică luna aceasta, dăm drumul şi la lucrările la autostrada Bucureşti – Braşov. Avem schemă de finanţare, avem tot ce ne trebuie ca să începem lucrările la Bucureşti – Braşov. Începem şi lucrările la bucăţica aia de intrare în Bucureşti’, a spus Rus, la postul de televiziune Digi 24.

Potrivit acestuia, lucrările se vor desfăşura ‘pe bucăţi’, pentru că sunt tronsoane pentru care studiile de fezabilitate nu mai corespund, scrie Agerpres.

‘Vor fi bucăţi. Avem un studiu de fezabilitate pe Bucureşti – Braşov, dar pentru Comarnic-Braşov. Din cele 5 tronsoane sunt 3 pentru care studiile de fezabilitate pe care le avem nu corespund. Deci, acolo trebuie făcute alte studii geo, dar în rest pe celelalte bucăţi putem pleca de la acel studiu din bani de la buget în acest an, pentru că avem banii aceia alocaţi, şi, atunci, la capătul acesta de Bucureşti, de 3 virgulă kilometri de autostradă începem lucrările. Ploieşti – Comarnic: avem 4 benzi, îl lăsăm pentru 2020, la primul tronson de la Comarnic începem lucrările şi ultimul tronson de la Braşov încoace şi, în paralel cu acest lucru, pe cele trei tronsoane de munte ne trebuie studii geo şi atunci începem, practic, toată această lucrare, în paralel cu Centura de la Comarnic, unde ne apropiem de finalizat cu toate aranjamentele necesare, cu Centura de la Buşteni, cu intrarea în Sinaia dinspre Predeal, unde se face a treia bandă, un sens giratoriu, regularizăm acolo, şi Valea Doftanei, cel de-al treilea drum naţional între Câmpina şi Săcele, deci între DN1 şi DN1 A cel prin Cheia pe Valea Doftanei se mai naşte încă un drum naţional tot cu două benzi. Atunci, vom avea şase benzi începând de anul viitor la sfârşitul său, cu care ne rezolvăm problema în următorii 3-4 ani, până se termină autostrada’, a explicat ministrul Transporturilor.

Conform site-ului CNADNR, sectorul de autostradă Bucureşti – Braşov are o lungime de 173 de kilometri.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România /CNADNR/ a semnat, pe 28 mai, cu Egis România, două contracte vizând elaborarea de studii de fezabilitate pentru realizarea de variante ocolitoare la Comarnic şi, respectiv, Buşteni, în valoare totală de 257.800 lei (58.069 euro), fără TVA.

Sectorul Comarnic – Buşteni DN 1 (E60) face legătura între judeţele Prahova şi Braşov, traseul urmând cursul Văii Prahova, traversând de la sud la nord Carpaţii Meridionali. DN 1 se încadrează în categoria drumurilor naţionale principale ce leagă Bucureştiul de oraşul Braşov.

‘Având în vedere faptul că acest drum este deschis traficului internaţional, iar intensitatea traficului pe DN 1 este în continuă creştere şi datorită faptului că drumul face legătura între două mari oraşe, Bucureşti, respectiv Braşov, s-a impus realizarea unor studii de fezabilitate ce vor avea ca scop principal studierea realizării variantelor de ocolire a oraşelor Buşteni şi Comarnic, necesare pentru creşterea capacităţii de trafic pe tronsonul aflat pe Valea Prahovei’, precizează CNADNR.

Valoarea fiecărui contract este de 128.900 lei, fără TVA, finanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat.

Contractele de servicii au fost atribuite operatorului economic Egis România şi au o durată de implementare de patru luni.