Autostrada Bucureşti – Ploieşti: Ministerul Transporturilor a emis Autorizaţie de Construire pentru secţiunea din Voluntari fără PUZ
CNAIR a anunţat că fost eliberată autorizaţia de executare a lucrărilor de construcţie pentru „Tronson km 1+610 – km 2+450 şi racordarea străzii Cumpenei cu Autostrada” din investiţia „Autostrada Bucureşti – Braşov, Secţiunea Bucureşti – Ploieşti, Sector 1, km 0+000-km 3+325, Nod Centura Bucureşti km 6+500, Nod Moara Vlăsiei km 19+500”.
Lucrările autorizate se vor executa doar pe terenul aparţinând domeniului public al statului, prin Ministerul Transporturilor, în conformitate cu prevederile HG. nr. 381/2009 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată rămase de expropriat, siuate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică Construcţia autostrăzii Bucureşti – Braşov, tronsonul Bucureşti – Ploieşti, cu modificările şi completările ulterioare, şi raportat la Deciziile de expropriere, emise de CNAIR SA.
Valoarea lucrărilor autorizate, fără TVA este de 22,59 milioane de lei.
Antreprenorul a afirmat că face eforturi să finalizeze acest sector de 3,3 km cunoscut şi ca Autostrada urbană până în luna decembrie 2017, dacă beneficiază de toate aprobările necesare. Termenul contractual de finalizare al acestui sector al A3 este august 2018.
În prezent se lucrează la pasajul de la Valea Saulei şi la Pasajul peste Calea Ferată şi peste Centura Bucureşti.
Acest segment de autostradă va descarca în şoseaua Petricani din Bucureşti traficul rutier de pe A3 (Bucureşti-Ploieşti.)
Eliberarea autorizaţiei fără PUZ de la Primăria Voluntari are loc după ce în Monitorul Oficial a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă 49/2017, care permite Ministerului Transporturilor să emită autorizaţii de construire fără să mai aştepte ca primăriile să aprobe planuri urbanistice zonale.
Prin autorizaţia emisă miercuri se autorizează lucrări pe teritoriul oraşului Voluntari, pe tronsonul de la km 1+610 – km 2+450, şi racordarea străzii Cumpenei la autostradă şi la strada Popasului în culoarul expropriat la poziţiile km 2+580 – km 2+740 (dreapta) şi km 2+570 – km 2+750 (stânga).
Durata de valabilitate a autorizaţiei este până la finalizarea lucrărilor, cu condiţia începerii execuţiei lucrărilor în termen de 12 luni de la data emiterii. Durata de execuţie estimată este de 18 luni.
Conform datelor actualizate pe luna iunie de pe site-ul Companiei de Drumuri, gradul de execuţie a lucrărilor la ultimii 3,3 kilometri ai autostrăzii Bucureşti-Ploieşti este de 27%.
Ionuţ Ciurea, vicepreşedinte şi director executiv al Asociaţiei Pro Infrastructură, susţine că este imposibil să fie finalizate anul acesta structurile complexe care mai sunt de efectuat, precum pasajul peste calea ferată.
Contractul pentru proiectarea şi execuţia celor 3,3 kilometri relicitaţi din autostrada Bucureşti – Ploieşti a fost semnat pe 18 decembrie 2015 cu asocierea Aktor – Euroconstruct Trading ’98. Valoarea contractului este de 129 de milioane de lei, fără TVA.