Epopeea atriburii lotului 1 Nord al Autostrazii Bucureștiului (A0) a ajuns la final după, probabil, cea mai lungă licitație (peste patru ani – n.r.), a transmis pe 7 septembrie secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu. Acesta preciza că instanța a dat câștig de cauză CNAIR și astfel, în sfârșit, poate fi semnat contractul cu ofertantul desemnat câștigător, asocierea Impresa Pizzarotti & C Spa Italia S.p.a – Retter Projectmanagement.
„În sfârșit putem semna contractul și pentru execuția ultimului lot rămas din A0 – lot 1 Nord, fiind totodată și ultimul lot din coridorul de transport Pan European nr. 4, coridor cuprins între Nădlac – Arad – Timişoara – Lugoj – Deva – Orăştie – Sebeş – Sibiu – Piteşti – Bucureşti – Drajna – Cernavoda – Constanţa”, a declarat Scrioșteanu.
Valoarea contractului este de 815,07 mil. lei, fără TVA, finanțare din fonduri europene nerambursabile, iar termenul de finalizare al lucrărilor este de 34 luni, după cum urmează: 12 luni proiectare și 22 luni execuția lucrărilor.
Contractul prevede executarea și a două pasaje supraterane:
– Pasaj peste CF101 București – Pitești DN7, cu o lungime de 733 m
– Pasaj peste râul Colentina, CF 300 București – Ploiești și CF Mogoșoaia – Buftea, cu o lungime de 650 m
Lotul I al traseului din Nordul Autostrăzii Bucureștiului, se află între A1 și DN1, de la Dragomirești la Corbeanca și are o lungime de 17,5 km.
Licitația pentru acest contract a fost lansată pe 6 iunie 2019 și este dată ca exemplu negativ în materie de achiziții publice.
Contractele pentru celelalte șase loturi ale A0 au fost semnate deja, unele urmând a fi gata chiar anul acesta, potrivit estimărilor oficiale. Loturile 1 și 2 ale A0 Sud sunt construite de turcii de la Alsim Alarko, lotul 3 din A0 Sud de către grecii de la Aktor, pe loturile 2 și 4 din A0 Nord lucrează UMB, în vreme ce lotul 3 al A0 Nord are constructor din China.