„Primul lot va fi recepționat pe Nord, probabil într-o lună. UMB-ul, aproape 20 de kilometri. Vor fi dați în circulație probabil luna viitoare”, a declarat Grindeanu.
Lotul 2 Nord (19 km) din Autostrada Bucureștiului va fi dat în trafic, în prima etapă, în această toamnă între DN1 și A3, urmând ca în cursul anului viitor să se asigure descărcarea și în DN2, declara luna trecută secretarul de stat în Transporturi, Irinel Ionel Scrioșteanu.
Miercuri a fost semnat contractul pentru lotul 1 al A0 Nord cu italienii de la Pizzarotti, la capătul unei licitații care a durat mai bine de patru ani. Astfel, Autostrada Bucureștiului are constructori pe toate cele șapte loturi.
Contractele pentru celelalte șase loturi ale A0 au fost semnate deja, unele urmând a fi gata chiar anul acesta, potrivit estimărilor oficiale. Loturile 1 și 2 ale A0 Sud sunt construite de turcii de la Alsim Alarko, lotul 3 din A0 Sud de către grecii de la Aktor, pe loturile 2 și 4 din A0 Nord lucrează UMB, în vreme ce lotul 3 al A0 Nord are constructor din China.
Anul acesta urmau să fie date în trafic și loturile 1 și 2 ale A0 Sud, construite de turcii de la Alsim Alarko. Pasionații de infrastructură estimează însă că sunt șanse foarte mici ca lotul 1 al A0 Sud să mai fie finalizat în 2023.
De altfel, în cea mai recentă postare pe subiect, și secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu estima că lotul 2 (16,3 km) al A0 Sud va fi finalizat în 2023 și doar secțiunea de 10 kilometri dintre DN5 și DN6 ar putea fi dată în trafic anul acesta.
Autostrada de Centură București A0 va avea o lungime totală de 101 km și este parte a unui uriaș proiect european de infrastructură rutieră numit Coridorul 4 pan-european, care traversează România de la Vest la Est, pe direcția Nădlac – Arad – Timișoara – Lugoj – Deva – Sibiu – Pitești – București – Constanța.