Traseul autostrăzii este amplasat pe raza administrativă a localităților: Buzău, Râmnicu Sărat, Vadu Pașii, Cochirleanca, Ziduri, Valea Râmnicului, Râmnicelu din județul Buzău și a localităților: Focșani, Odobești, Sihlea, Gugești, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Răstoacă, Vânători, Câmpineanca, din județul Vrancea.
Suprafață totala a terenului care se estimează a fi ocupată de lucrările autostrăzii este de 1.138 ha, aparținând atât proprietății domeniului public national și local cât și persoanelor fizice și juridice.
Traseul în plan are lungimea de 82,44 km, este împărțit în 4 loturi:
Pe traseul Autostrăzii Buzău – Focșani sunt prevăzute 6 noduri rutiere și 41 de structuri: 23 poduri pe autostradă; 15 structuri peste autostradă; 3 pasaje pe autostradă peste calea ferată. Durata de viață a celor 41 de structuri proiectate este de 100 ani.
Sunt propuse 79 de zone cu perdele forestiere de protecție ce sunt amplasate pe partea stângă a autostrăzii, cu excepția nodurilor rutiere de legătură cu DN 22, 2N și DJ 205R, unde acestea sunt amplasate și pe partea dreaptă. De la km 75+000 la km 81+000 perdelele forestiere propuse sunt pe partea dreaptă. Perdelele forestiere vor fi plantate înainte de începerea execuției lucrărilor.
Vor fi relocate/protejate reţelele identificate pe traseul autostrăzii, de tipul: reţele electrice de joasă şi medie tensiune; reţele electrice de înaltă tensiune 110 kv; reţetele de distribuţie gaze naturale; reţele transport petrol CONPET; reţele transport gaze naturale TRANSGAZ; reţele de apă şi canalizare; reţele şi canale de irigaţii; reţele de telecomunicaţii, drumuri locale.
Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a emis pe 5 ianuarie 2022 acordul de mediu necesar construirii tronsonului Buzău – Focșani din Autostrada Moldovei (A7).
La începutul lunii decembrie 2021, indicatorii tehnico – economici ai acestui proiect au fost avizați în Consiliul Tehnico – Economic al CNAIR.
Valoarea totală a investiției este de 6,12 miliarde de lei, fără TVA. Din această sumă, valoarea lucrărilor de construcție și montaj reprezintă 5,26 miliarde de lei, fără TVA.
Finanțarea lucrărilor la Autostrada Buzău – Focșani va fi asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).