Cele două loturi înseamnă, cumulat, 67 de km: Lotul 2 între Vadu Pașii – Râmnicu Sărat și Lotul 3 între Râmnicu Sarat – Mândrești Munteni.
„Dacă nu vor fi depuse noi contestații este posibil ca anul acesta să semnăm și aceste două contracte din Autostrada Moldovei”, a mai spus Grindeanu.
Lucrările pentru ambele tronsoane au o valoare totală de 2,78 miliarde de lei (fără TVA) și sunt finanțate prin PNRR. Termenul de finalizare este de 26 de luni de la semnarea contractelor.
Grupul UMB a fost desemnat din nou câștigător, după reevaluarea dispusă de Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).
CNAIR a reevaluat ofertele pentru loturile 2 și 3 (67 km) din Autostrada Buzău – Focșani, după ce a fost admisă în parte contestația turcilor de la Tekfen. CNAIR a trecut la reevaluare și nu a atacat decizia CNSC pentru a nu se mai pierde timp, au spus anterior pentru ECONOMICA.NET surse oficiale.
Pe 19 septembrie, constructorul român Dorinel Umbrărescu a fost desemnat inițial câștigător pe loturile 2 și 3 din Autostrada Buzău – Focșani (A7), potrivit ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Tronsonul 2 (Vadu Pașii – Râmnicu Sărat) are o lungime de 30,8 km și o valoare de 1,31 miliarde de lei (fără TVA).
Tronsonul 3 (Râmnicu Sărat – Mândrești Munteni) are o lungime de 36,1 km și o valoare de 1,46 miliarde de lei (fără TVA).
Construcția ambelor tronsoane, finanțată prin PNRR, va dura 26 de luni (2025).
Pentru tronsonul 2 contractul include construcția a 12 poduri printre care se numără Podul peste râul Râmnic și peste DN22.
Pentru tronsonul 3 este prevăzută în contract inclusiv construcție a 18 poduri și a unui pasaj, printre care se numără Podul peste DJ 205R și peste râul Râmna.
Toate cele 4 tronsoane ale Autostrăzii Buzău – Focșani, câștigate de UMB, vor avea o lungime însumată de 82,44 km și vor realiza efectiv prima legătură rutieră de mare viteză dintre Muntenia și Moldova.