Autostrada Comarnic-Braşov: 7 lei taxa plătită de şoferi, alte 2,7 miliarde de euro de la buget
Autostrada Comarnic-Braşov, prima lucrare de infrastructură de anvergură realizată în sistem de concesiune, va fi taxată, potrivit prezentării unei prezentări oficiale a proiectului, făcută de Compania de Autostrăzi. Valoarea estimată a taxei, pentru parcurgerea întregii autostrăzi, se ridică la 7 lei, TVA inclusă, pentru un autoturism. În plus, concesionarul, asocierea Strabag-Vinci, va primi 2,73 miliarde de euro de la bugetul de stat, drept plăţi de disponibilitate. Plata acestora sume se va face însă eşalonat după ce autostrada va fi construită şi va acoperi şi întreţinerea autostrăzii.
„Pe Autostrada Comarnic-Braşov va fi implementat un sistem de taxare „semi-închis”, care va prevedea bariere pe intreg carosabilul la cele două capete ale autostrăzii, situate in zona Comarnic şi Râşnov, precum şi cabine de taxare la Sinaia-Buşteni şi Predeal. Tariful de concesiune va fi perceput odată ce întreaga autostradă va fi realizată şi va deveni operaţionala.(…) Tariful de concesiune ce va fi plătit de un autoturism pentru întreaga lungime a autostrăzii este preconizat a fi de 7 lei cu TVA inclus, supus indexării (…) Nivelul tarifelor de concesiune pentru fiecare categorie de vehicul este în general stabilit sub
cel existent în majoritatea statelor europene. Tarifele de concesiune vor fi introduse doar atunci când autostrada este deschisă traficului, iar
valoarea nominală estimată a veniturilor ce vor fi obţinute din taxare şi din chirii pentru spaţiile de servicii va fi direct relaţionată traficului înregistrat pe autostradă, nivelului tarifului / osie, disponibilităţii autostrazii, mixului de trafic etc. Nivelul tarifului de concesiune mentionat anterior poate fi modificat de către autoritatea publică, în concordanţă cu nevoile comerciale şi macroeconomice”, se arată în prezentarea făcută de CNADNR.
Lucrările de construcţie efectivă a autostrăzii sunt evaluate la 1,8 miliarde de euro, dar la acestea se adaugă costurile financiare ale constructorului-viitorul concesionar, şi costurile de operare şi întreţinere. Pe lângă plata taxei de către şoferi, concesionarul va mai primi bani de la stat, aşa numitele plăţi de disponibilitate, şi va beneficia şi de „venituri din utilizarea infrastructurii secundare (de exemplu, chirii sau redevenţe achitate de entităţile care operează benzinării sau alte spaţii de servicii) – un procent de 60% din acestea urmând a reveni autorităţii contractante şi fiind dedus din plata de disponibilitate”.
Cât va suporta bugetul de stat
Valoarea totală estimată a plăţilor de disponibilitate s-ar ridica, estimativ, la circa 2,7 miliarde de euro, care vor fi plătiţi lunar şi eşalonat, timp de 26 de ani după ce autostrada va fi deschisă traficului. Iată mecanismul de calcul al acestor plăţi şi modul de alocare a banilor, aşa cum apar în prezentarea CNADNR.
„În cazul proiectului Comarnic-Brasov, plata de disponibilitate reprezintă o plată stabilită, parţial indexată. Plata anuală de disponibilitate este compusă din trei componente, astfel cum sunt indicate de către ofertant în ofertă (o sumă neindexată în Euro, o sumă indexată în Euro şi o sumă indexată în Lei, sumele stabilite în Euro fiind plătite în Lei la scadenţă până la aderarea României la zona Euro). Plata anuală de disponibilitate va fi plătită sub forma unor
plăti lunare. Sumele aferente fiecăreia dintre cele trei componente, în monedele lor respective, vor fi evaluate anual si vor constitui Plata de Disponibilitate maximă (indexată) anuală în Euro si respectiv în Lei.
Plata de disponibilitate care este stabilită pentru fiecare perioadă conform regulilor contractuale este principala sursă de venituri a partenerului privat, care trebuie să îsi acopere toate costurile (pentru construcţie, întretinere, operare, finanţare etc.) din aceste venituri. Valoarea actualizată netă a plăților de disponibilitate a fost de 2,932 miliarde EURO, la data depunerii ofertei (09.12.2013), iar la data cea mai recentă, urmare a actualizării modelului financiar valoarea actualizată netă a plăților de disponibilitate este de 2,732 miliarde EURO”, spune CNADNR.
Autostrada, cu o lungime de 53 de kilometri, dintre care zece prin tunel, potrivit traseului actualizat, ar urma să fie construită în patru ani de la momentul semnării contractului, iar perioada de operare de către concesionar se va întinde pe următorii 26 de ani, după care autostrada va reveni statului român.
Premierul Victor Ponta a cerut ieri Ministerului Transporturilor ca până pe 15 februarie să fie decisă semnarea contractului de construcţie în concesiune a autostrăzii Comarnic-Braşov sau rezilierea procedurii, arătând că nu se mai poate aştepta după o amânare de opt luni. „Până pe 15 februarie, trebuie să spunem companiilor care au câştigat prima fază a procedurii «semnăm» sau «nu semnăm», pentru că nu mai putem să stăm, am întâziat opt luni din cauza unei declaraţii prosteşti făcute de cineva care a zis că ştie el că sunt fapte de corupţie. O declaraţie prostească, pentru că a fost pur politică. Am întrebat structurile statului şi nu există nicio faptă şi nicio sesizare de corupţie”, a spus Ponta, aflat la Ministerul Transporturilor.
Premierul a precizat că, în cazul semnării contractului, construcţia va începe în maximum 60 de zile de la data semnării, respectiv până la 15 aprilie.