Autostrada Comarnic-Braşov: CNSC a decis continuarea licitaţiei

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis recent continuarea procedurii de atribuire a contractului pentru construcţia în sistem public-privat a autostrăzii Comarnic-Braşov. CNSC a dispus remedierea anunţului de participare şi a fişei de date a achiziţiei elaborată de autoritatea contractantă, CNADNR, în cadrul procedurii de atribuire a contractului de concesionare lucrări privind proiectarea, construcţia, finanţarea şi întreţinerea tronsonului Comarnic-Braşov.
Economica.net - mar, 08 ian. 2013, 08:51
Autostrada Comarnic-Braşov: CNSC a decis continuarea licitaţiei

CNSC a dispus continuarea procedurii de atribuire a contractului de concesionare lucrări privind proiectarea, construcţia, finanţarea şi întreţinerea tronsonului Comarnic-Braşov, km 110+600 – km 168+600.

Astfel, la 3 ianuarie, CNSC a obligat Ministerul Transporturilor şi CNADNR la publicarea în SEAP şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unei erate care să cuprindă criteriile de preselecţie, algoritmii de calcul aferenţi acestora, numărul minim şi numărul maxim de operatorii economici şi la decalarea termenului de deschidere a ofertelor cu o perioadă egală cu intervalul de timp în care procedura de atribuire a fost suspendată.

De asemenea, CNSC a respins capătul de cerere referitor la anularea documentului intitulat „Fişa de date” şi a întregii proceduri de atribuire din contestaţia formulată de compania chineză Communications Construction Company Limited, potrivit deciziei pe care o puteţi consulta aici.

Vă amintim că pe 21 decembrie, CNSC a suspendat procedura de atribuire a contractului pentru construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov, ca urmare a contestaţiei companiei chineze Communications Construction Company Limited.

Compania China Communications Construction Company Limited, cu sediul în Beijing, contestase la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor fişa de date a achiziţiei (parte din documentaţia de atribuire) elaborată de autoritatea contractantă, adică CNADNR, în cadrul procedurii de atribuire a contractului de concesionare lucrări privind proiectarea, construcţia, finanţarea şi întreţinerea tronsonului Comarnic-Braşov, km 110+600 – km 168+600.

Prima autostradă în sistem public-privat

Autostrada Comarnic-Braşov este inclusă în programul de guvernare al Cabinetului Ponta şi ar urma să fie prima autostradă din România construită în sistem de parteneriat public-privat.
Contractul de concesiune pentru execuţia, exploatarea şi întreţinerea autostrăzii Comarnic-Braşov se ridică la 5,3 miliarde de lei, pentru autostrada de 58 de kilometri, potrivit anunţului de concesionare publicat în SEAP.

Este a doua încercare a Guvernului de la Bucureşti de a construi acest tronson de autostradă. Iniţial, România a vrut să construiască autostrada tot în sistem de parteneriat public-privat, dar nu a reuşit.
Contractul de 4,7 miliarde de euro pentru tronsonul Comarnic-Braşov, semnat cu consorţiul Vinci-Aktor, a căzut în aprilie 2010 după ce fusese atribuit la sfârşitul lui 2009. Constructorul se angajase să proiecteze, să finanţeze şi să realizeze autostrada, urmând ca, pe o perioada de 30 de ani, să administreze cei 55 de kilometri ai tronsonului, însă a renunţat în ultimul moment, invocând lipsa de finanţare.

Citeşte şi: Ce răspunde CNSC la acuzaţiile lui Ponta: nu am blocat licitaţia pentru Comarnic-Braşov

Construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov, blocată de chinezi

Te-ar mai putea interesa și
Prețurile în Rusia au crescut cu 9,5% în decembrie 2024 și au continuat să crească și în 2025
Prețurile în Rusia au crescut cu 9,5% în decembrie 2024 și au continuat să crească și în 2025
Preţurile de consum în Rusia au crescut cu 9,52% în ritm anual în luna decembrie 2024, după un avans de 7,4% în ritm anual în 2023, arată datele statistice definitive publicate miercuri de......
Aproape 50 de europarlamentari i-au cerut șefei diplomației UE, Kaja Kallas, sancționarea platformelor online pentru interferențe în procesele democratice. Cazul României a fost adus și el în discuție
Aproape 50 de europarlamentari i-au cerut șefei diplomației UE, Kaja Kallas, sancționarea platformelor online pentru interferențe ...
Aproximativ 50 de europarlamentari i-au cerut într-o scrisoare şefei diplomaţiei europene, Kaja Kallas (foto), ca UE să ...
UE analizează varianta interzicerii treptate a importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia
UE analizează varianta interzicerii treptate a importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia
Uniunea Europeană analizează introducerea unor restricţii la importurile de aluminiu rusesc şi totodată o interzicere ...
ROBOT Industries lansează aparatul de curățenie CleanX R3 5-IN-1 AI Cleaning Robot
ROBOT Industries lansează aparatul de curățenie CleanX R3 5-IN-1 AI Cleaning Robot
Compania românească ROBOT Industries anunță lansarea noii linii de roboți de curățenie cu AI integrat CleanX R3 5-IN-1 ...