Când era gata să bată palma cu asocierea turco –chineză CCCC – Makyol pentru construcţia prin parteneriat public – privat a Autostrăzii Ploieşti – Comarnic – Braşov, Guvernul s-a răzgândit.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat duminică, la Ploieşti, că pentru a începe mai repede lucrările la autostrada Comarnic – Braşov, aceasta va fi scoasă din parteneriat public – privat şi va fi declarată de importanţă naţională la următoarea şedinţă a CSAT.
„Soluţia este ca această autostradă să devină de importanţă naţională, astfel încât să începem construcţia cât mai repede, din fonduri guvernamentale„, a spus ea.
Secretele din Valea Prahovei rămân în Valea Prahovei
Dacă va trece de CSAT, noua autostradă peste Carpaţi ar urma să fie construită prin încredinţare directă şi nu prin licitaţie publică.
Sursele noastre apreciază că, cel mai probabil, şoseaua de mare viteză va fi construită de un consorţiu format în principal din firme româneşti, „verificate şi avizate”.
Mai exact, aceste firme trebuie să aibă personal cu autorizaţie de la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). Adică certificat de securitate sau autorizaţie de acces la informaţii clasificate.
Motivul? Pe Valea Prahovei s-ar putea afla zone delicate, de importanţă strategică, explică sursele noastre.
Potrivit lor, pentru că viitoarea autostradă din munţi va avea multe tuneluri, din asociere va face parte şi un constructor specializat în tuneluri, cel mai probabil unul european.
Amintim că lucrările de construcţie la lotul 5 din Autostrada Comarnic – Braşov au început anul acesta, pe 20 mai, în prezenţa premierului Viorica Dăncilă şi a ministrului Transporturilor Răzvan Cuc.
Contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 5 din autostrada Comarnic-Braşov, sector Râşnov – Cristian şi Drum de Legătură, lungime 6,3 km (autostrada) + 3,7 km (drum naţional la 4 benzi cu separator median) a fost semnat în toamna lui 2017 cu Asocierea Alpenside – Specialist Consulting, pentru suma de 118 milioane de lei.
Acest sector de autostradă trebuie finalizat până în aprilie 2020, conform datelor de pe site-ul CNAIR.
Râmâne de văzut cine va face parte din consorţiul misterios care va construi şi celelalte sectoare ale autostrăzii din Valea Prahovei.