”Este o problemă care nu s-a rezolvat de 30 de ani. Trebuie să fie odată asumată. În momentul de față nu este prevăzută în master-plan și în PNRR. Ca atare nu poate fi finanțată din fonduri europene. Soluția discutată a fost un parteneriat public – privat. Vom anunța o decizie pentur autostrada Comarnic – Brașov cât de curând”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, potrivit presei locale.
Anunțul premierului este criticat însă de către deputatul USR Cătălin Drulă, care amintește că pentru realizarea acestei autostrăzi este un contract de proiectare în derulare, finanțat din fonduri europene.
Totodată, Drulă acuză proiectantul Consitrans că a venit cu o „primă variantă de traseu ‘la mișto’, total neserioasă, cu o variantă de tunel de 14 km pe sub Prahova în zona Câmpina – complet aberantă tehnic” și foarte costisitoare.
Reprezentantul USR mai susține că autostrada prin Valea Prahovei poate beneficia de finanțare din fonduri europene și pentru construcție.
Autostrada Ploiești – Comarnic – Brașov urma să fie construită prin PPP și în mandatul fostului premier Viorica Dăncilă, însă după ce fusese selectată o asociere de constructori din China și Turcia, contractul nu a mai fost semnat. Din 2004 au mai fost încă alte trei tentative de construire a autostrăzii montane prin PPP/concesiune.
Deși în România ar fi o premieră, soluția PPP-ului – prin care șoferii plătesc taxe speciale pentru a utiliza autostrăzile construite din banii constructorilor – a fost aplicată pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere în multe țări occidentale.